Za nekonečným hladem mohou stát léky nebo limonády

Je váš jídelníček minimálně excelentní, ale i přesto neustále bojujete s hladem? Co může takovou situaci způsobovat? Některé původce hladu byste nejspíš ani nečekali…

Příšerné počasí

Také jste si všimli, že zatímco v létě vám stačí k večeři miska salátu a nějaký ten plátek kuřete, v zimě si klidně večer naložíte guláš a pak ještě hledáte, co byste kde slupli? Pak vězte, že se jedná o zcela normální „příznak“. Instinkty z dávných dob totiž našemu tělu velí pořádně se na zimu předzásobit a zvýšit příjem kalorií. Zkrátka se obalit tukem. Jenže zatímco naši předkové se tak chránili před umrznutím, my se jen zbytečně ládujeme v teple u ústředního topení.

Cos tím? Některé instinkty prostě vyžadují opravdu silnou vůli. A když už jim podlehneme, měli bychom si hlídat, co děláme. Vždycky je lepší zahánět „zimní hlad“ například jablkem než čokoládou nebo balíčkem chipsů.

Omamující drinky

O tom, že alkoholické nápoje podporují chuť k jídlu, není třeba se rozepisovat. Ovšem napadlo by vás, že podobně jsou na tom i nejrůznější limonády? Ty jsou totiž plné cukru, který působí v těle (mimo jiné) i na hormony, jež signalizují hlad a nasycenost, a tak máme kvůli nim pocit, že hladovíme. Pokud tedy přes den popíjíte sladké nápoje, nedivte se, že vás neustále honí mlsná, i když jste právě obědvali či večeřeli.

Řešení je v tomto případě jednoduché. Prostě řekněte limonádám a spol. sbohem a pitný režim napřete směrem k obyčejné vodě a neslazeným čajům či bylinným nálevům. Uvidíte, že po hladu nebude ani památky.

Zákeřné pilulky

Možná jste si dokonale nepřečetli příbalový leták svých nových léků, ale pokud u sebe pozorujete poslední dobou zvýšenou chuť k jídlu, zapátrejte v něm pečlivěji. Možná totiž zjistíte, že právě léčiva, jež užíváte, způsobují, že máte potřebu neustále něco chroupat. Kterých pilulek se to týká nejčastěji? Podle odborníků například některých skupin antidepresiv, ale také určitých protialergických léků nebo vybraných druhů hormonální antikoncepce.

Pokud na sobě zmíněný „vedlejší účinek“ pozorujete, pak zkonzultujte situaci se svým lékařem. Vždy se najde řešení – většina léků je zaměnitelná za jiné.

Moderní technologie

Zamyslete se, jak se stravujete. Že byste na chvíli všeho nechali a sedli si v klidu ke stolu, to se nejspíš poštěstí málokdy. Namísto toho snídáme s telefonem v ruce, obědváme v práci u počítače a večeříme u televize. Zatímco u snídaně to není takový problém, u ostatních pokrmů už ano. Proč? Protože je prokázáno, že při současném používání moderních technologií a jídle spořádáme mnohem více jídla, než kdybychom se od všeho prostě „odstřihli“ a najedli se pomalu a v klidu. Náš mozek nám zkrátka neřekne dostatečně včas, že bychom měli přestat jíst, a my tak máme pocit, že vlastně pořád hladovíme.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/14-reasons-always-hungry, https://www.herworld.com/solutions/3-foods-make-you-even-more-hungry/, https://www.webmd.com/diet/reasons-always-hungry#1






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat