Běhat se dá i na podzim. Musíte však přizpůsobit výbavu

S příchodem podzimu spousta lidí ubírá ze svých pohybových předsevzetí. Jako by nižší teploty venku velely raději ležet na gauči. Ale to je chyba! Byli jste přes léto aktivními běžci? Pak v této činnosti pokračujte i na podzim. Stačí jen trochu upravit výbavu!

O tom, jak správně běhat už bylo napsáno mnoho, víte ale, co si vzít na běhání s sebou, aby vám nic nechybělo, nebo co naopak nebrat, protože by to bylo nadbytečné?

Jak se obléknout

Obavy, že by vám mohla být při běhu zima, bývají často naprosto zbytečné. Pohybem se přeci zahřejete, takže není potřeba ani v chladnějších dnech vybíhat nabalení jako sněhuláci.

„Vždy všem doporučuji oblékat se tak jako by venku bylo o pět až deset stupňů více. Někteří běžci se záměrně oblékají více, aby se více potili a tím i více a rychleji hubli. To je ale nesmysl. Jediné, čeho tím docílíte, je nebezpečné přehřátí organismu,“ vysvětluje Martin Levý, Gatorade instruktor kondičního běhu.

Svléknout si nadbytečnou vrstvu samozřejmě není problém, ale kam pak s ní? Nikdo nechce běhat s plandající bundou v ruce. Myslete na to ještě předtím, než vyběhnete.

Botky jsou základ

Říkáte si, že na to vaše běhání vám stačí obyčejné tenisky, ve kterých jste před dvěma roky chodili na tenis? Věřte, že nestačí!

Výběr správné běžecké obuvi je zcela stěžejní. Základem je správná velikost. Bota by vám rozhodně neměla být „akorát“, měla by být o něco větší, zhruba o půl čísla až celé číslo, protože lidská noha při běhu pracuje. Malá bota se pak pro vás může stát utrpením. Mohou vám černat nehty, objeví se bolest v oblasti holenní kosti a často i puchýře na chodidle.

Nezapomínejte na tekutiny

Tak jako je pro organismus nežádoucí jeho přehřátí, rozhodně není dobré podceňovat dostatečný přísun tekutin. Jen čistá voda však nestačí. Při pocení totiž kromě vody ztrácíte i důležité elektrolyty, jako je sodík a draslík, které pomáhají regulovat rovnováhu tekutin v těle, nebo hořčík, jehož nedostatek může být příčinou svalových křečí.

Isotonické sportovní nápoje dokáží tyto elektrolyty a další výživové látky velmi rychle nahradit. Vzít si tedy s sebou isotonický nápoj rozhodně není od věci. Pokud s sebou neradi taháte lahev na pití, mějte nápoj připravený doma, abyste po doběhnutí co nejrychleji mohli doplnit ztracené tekutiny a elektrolyty.

Kam s pitím

Pokud si na svůj výběh chcete vzít i pití a předejít nepříjemným pocitům z dehydratace, většinou řešíte otázku, kam s ním. Mnoho běžců volí ledvinku, kam lahev jednoduše zastrčí a hotovo. Ne každý ji ale snese, a proto není výjimkou, že vidíte běžce s lahví v ruce. Zde však nastává pár komplikací.

Tekutina přenášená v ruce se rychleji ohřeje od dlaní a navíc tím trpí i vaše horní polovina těla, která je tak nerovnoměrně zatížena. I tomu ale můžete předejít. Řešením mohou být například speciální běžecké rukavice, na které se lahve připnou, a vy tak pití neohříváte v dlani a máte zhruba stejnou zátěž na obou rukou.

Společník mobil

Nejenže si z něj můžete pustit hudbu, která vás motivuje, a že vám změří, kolik jste uběhli kilometrů a jakou rychlostí, ale dokáže vás také zachránit třeba u stánku s občerstvením nebo při cestě tramvají domů, když zrovna nemáte drobné na lístek ani tramvajenku. Platit totiž můžete i mobilem. Ať už na něm máte nalepenou třeba bezkontaktní nálepku nebo máte staženou aplikaci, se kterou lze platit.

Běh pro dva

I při běhu platí, že pokud v tom nejste sami, je to lepší. Váš parťák vás může nejen podporovat a motivovat k dosažení lepších výsledků, ale také vás dokáže vytáhnout ven, i když se vám ale vůbec nechce.

Zkuste se tedy domluvit s kamarádem nebo vezměte svého čtyřnohého přítele, který také dozajista ocení pobyt venku.

Co s klíči?

Běh je veskrze outdoorová aktivita, pokud tedy nejste fandou běhu na páse. A zde vyvstává další palčivý problém. Kam s klíči při běhání? Existuje několik variant, některé pohodlnější, jiné méně. Nikdo samozřejmě nechce běhat za doprovodu cinkání, zavěsit tedy jen tak klíče na krk či k pasu nepřipadá v úvahu.

Prvním krokem pro mnoho běžců bývá většinou, že si z celého svazku klíčů sundají jen ty nejdůležitější – klíč od vchodových dveří do domu i do bytu. Schovat dva klíče do zadní kapsy na zip, kterou mívá většina běžeckých kalhot, pak není problém.

Pokud je vám ale i toto nepohodlné, zkuste si pořídit zapínací kapsičku na ruku, kam kromě klíčů schováte třeba i kapesník.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat