Z očkování proti chřipce nejvíce vytěží pozitivně naladění jedinci

O účinnosti očkování proti chřipce lze dlouho polemizovat. Ovšem většina odborníků se shoduje, že především pro rizikové skupiny obyvatel je očkování skutečně přínosné. Jenže pokud se člověk rozhodne takové očkování podstoupit, pak by do toho měl jít s nadšením a pozitivně naladěn. Nejenže na vakcinaci bude lépe reagovat, ale posílí tím u sebe imunitu a ochrana bude o to účinnější.

Přitom paradoxně očkování proti chřipce láká daleko víc jedince úzkostné a negativně naladěné, kteří se nechají vakcinovat z obav před nemocí a už od počátku na celou věc pohlížejí pesimisticky. Jenže tím si škodí. Pokud se rozhodnou pro injekci proti chřipce, pak by do toho měli jít s nadšením a myslet optimisticky. Prokazatelně budou mít díky tomu po očkování o čtrnáct procent víc protilátek.

A co celá studie vědců z Nottinghamské univerzity dokazuje? Že základem zdraví a silné imunity je pozitivní nastavení duše a optimistický pohled na život. Bez vakcíny, nebo s ní.

„Dobrá nálada posiluje imunitní systém a pomáhá reagovat správně na malé dávky viru při vakcinaci,“ tvrdí autoři z Nottighamu a doporučují před očkováním cvičit jógu a meditovat.

„Víme už mnoho let, že to, jak dobře pracuje imunitní systém, je ovlivněno řadou psychologických faktorů a také faktorů chování jako stresem, cvičením a stravou, tyto faktory prokazatelně ovlivňují také to, jak očkování chrání proti chorobě,“ dodává profesorka Kavita Vedhar.

Pomoc z přírody

Pokud vás ale nakonec přece jen nějaký ten virus skolí, můžete si výrazně pomoci přírodními prostředky, které prověřily generace našich babiček. Co jim při chřipce pomáhalo?

Teplota a horečka

Zvýšená teplota je v případě nemoci prospěšná věc, jelikož je to forma obrany organismu proti virům, ale copak tahle pozitiva zajímají někoho, koho „bolí celý člověk“? Jedna z možných a osvědčených rad, jak jí zatnout tipec, je vlažná sprcha. Aby se zabránilo prvotnímu šoku, je dobré nejprve pustit teplejší vodu a postupně přidávat studenou. Jestli se na výlet do koupelny necítíte, pomůže bylinkový lipový čaj.

Rýma a ucpaný nos

Běžně v takových případech saháte po spreji do nosu? Jde to i jinak. Dokonale ho totiž nahradí cibule. Talíř s čerstvě nakrájenou cibulí postavte co nejblíže vašeho domácího „nemocničního lůžka“. Éterické oleje, které se budou uvolňovat do vzduchu, pročistí váš nos a jako bonus působí dezinfekčně na nosní sliznici. Pokud se pach této zeleniny nesetká s pochopením ostatních obyvatel domácnosti, užívat cibuli můžete i jako šťávu. Nakrájejte ji, přidejte med a nechte stát. Vznikne tak sirup, který polykejte po lžičkách.

Suchý kašel

Sotva popadáte dech při záchvatech kašle? Pomoc se hlásí v kuchyni. Nastrouhejte najemno křen a smíchejte ho s medem v poměru dvě lžíce křenu na jednu lžíci medu. Dávkování je třikrát denně po čajové lžičce. Zakrátko po užití pocítíte úlevu v podobě lepšího odkašlávání. Kdyby tenhle recept nebyl podle vašeho gusta, s nepříjemným kašlem zatočí i bylinkový čaj z mateřídoušky nebo jitrocele.

Bolest v krku

Možná jste netušili, že hřebíček coby voňavé koření funguje i jako přírodní analgetikum i antiseptikum. Jeho velkou schopností je tlumení bolesti. Jak ho používat? Žádná věda. Párkrát během dne ho cucejte jako bonbon. Pro lepší účinek ho lze i rozkousat, ovšem připravte se, že si moc nepochutnáte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat