Většina vzorků medu z celého světa obsahuje nebezpečné pesticidy

Konzumace medu z oblastí, kde včely navštěvují při pastvě konvenčně obhospodařovaná pole, je hazard se zdravím. Tvrdí to britští experti, podle nichž totiž nikdo přesně neví, jaké účinky má dlouhodobý příjem pesticidů ze skupiny neonikotinoidů. Přitom prokázali, že tyto pesticidy obsahují tři čtvrtiny všech vzorků medu ze všech kontinentů světa.

Testován byl med z Austrálie, Afriky, Asie, Ameriky i Evropy. Všude tam zemědělci ošetřují pole neonikotinoidy, které prokazatelně škodí včelám a dalším opylovačům a jsou příčinou kolapsu včelstev.

Skrytá hrozba

Ačkoli med obsahoval vždy velmi malé množství těchto látek v míře nižší než je limit určený zákonem, nikdo vlastně netuší, jaké účinky mají neonikotinoidy v dlouhodobém měřítku. Pravidelné dlouhodobé užívání i limitních dávek může být hazardem se zdravím.

Podobně jako DDT byly neonikotinoidy nejprve zázračným neškodným pesticidem, z něhož se ale postupně stala velmi nebezpečná látka poškozující ekosystém a stojící za mizením včel z volné přírody.

Tři čtvrtiny vzorků medu přitom obsahovaly minimálně dva neonikotinoidy a deset procent obsahovalo dokonce pět různých pesticidů této skupiny.

Dlouhodobá konzumace s otazníkem

Biologové volají po absolutním zákazu užívání těchto látek. „Bez pochyb kdokoli konzumující med pravidelně dostává malé dávky těchto neurotoxických látek. S ohledem na akutní toxicitu nebezpečí nehrozí, nikoho to nezabije, ale nevíme, jaké jsou účinky dlouhodobé u chronické konzumace,“ varuje profesor Dave Goulson z University of Sussex.

Nejvyšší koncentrace neonikotinoidů v medu byly prokázány u medu z Evropy, USA a Asie. U dvou vzorků z Německa a Polska obsah pesticidů překročil pro zdraví bezpečný limit.

„Fakt, že pětačtyřicet procent našich vzorků obsahovalo více než jeden pesticid ze skupiny neonikotinoidů naznačuje, že včelí populace po světě jsou vystaveny celému koktejlu těchto látek,“ varuje doktor Edward Mitchell z University of Neuchatel ve Švýcarsku.

Med bez neonikotinoidů pochází z horských oblastí, kde se nepěstují žádné ošetřované plodiny a včely tudíž nepřijdou do kontaktu s pesticidy na polích. V zemědělské krajině med obsahuje pesticidy vždy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat