Voňavá skořice. Koření, které podpoří imunitu i paměť

Skořicové aroma má spousta z nás spojené s podzimem a zimou – však je to koření, které voní ze svařáku i z vánočního cukroví! Ovšem pokud bychom chválili skořici jen kvůli chuti a aromatu, pak bychom ji podcenili. Tohle koření totiž pozitivně ovlivňuje fungování našeho organismu!

Skořice se dostala do hledáčku řady vědeckých studií a od té doby důkazy o jejím pozitivním působení na lidské zdraví přibývají. Kde všude se dají využít její síly?

Antibiotikum z přírody

Především v nastupujícím období viróz a chřipek se vyplatí mít po ruce nějaké to přírodní antibiotikum, jež působí proti bakteriím, ale dokonce i virům či některým plísním. Ano, je jím skořice. I když vás nejspíš z angíny či chřipky sama o sobě nevyléčí, může pomoci v rámci prevence a jako podpora standardní léčby.

Spojenec při cukrovce

Postihlo vás onemocnění diabetem 2. typu? Pak vyrazte do obchodu a nakupte zásoby skořice. Podle jedné ze studií dávka odpovídající 1/2 čajové lžičky užívaná denně po dobu 4 měsíců snižuje hladinu glukózy v krvi a podporuje tvorbu inzulinu. Půl lžičky zas není takové množství, aby se nedalo každý den někam přimíchat, co říkáte?

Prevence zánětů

Záněty jsou sice přirozeným obranným mechanismem našeho těla, nicméně některé zánětlivé procesy (především ty dlouhodobé) mohou vést k závažným chronickým onemocněním. A tak není od věci porozhlédnout se po nějakém protizánětlivém pomocníkovi. A ano, jedním z nich je i skořice. Dokáže totiž blokovat některé sloučeniny, jež záněty v těle způsobují, a tím přispívá k prevenci řady chorob.

Vzpruha pro srdce a cévy

Látky obsažené ve skořici dokáží podle vědců snižovat hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) a naopak zvyšovat hladinu toho prospěšného (HDL). Kromě toho našemu srdci a cévám prospívá tím, že dokáže regulovat krevní tlak a hladinu triglyceridů.

Podpora pro mozek

Síla skořice prospívá také našemu mozku. Studie provedené zatím u zvířat (ale podle autorů nadějné i pro budoucí výzkum u lidí) ukázaly, že toto koření zlepšuje paměť, napomáhá učení nových věcí a snižuje oxidativní stres v mozku. Kromě toho se o skořici uvažuje také ve výzkumech zaměřených na prevenci Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Kromě toho se zdá, že už jen samotné aroma skořice by mohlo podpořit kognitivní funkce mozku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat