Superpotraviny, které dokážou zničit vaše dietní snahy

Většina lidí má zažitou představu, že co je zdravé, musí být automaticky i dietní. Jenže u některých potravin by byla opravdu chyba dopřávat si je bez omezení v době, kdy se snažíme shodit nějaký ten přebytečný kilogram. Na které dobroty si dát pozor?

Potravinám z následujícího seznamu byste se rozhodně vyhýbat neměli! Právem patří mezi superpotraviny a našemu zdraví jen prospívají. Pokud ale usilujete o štíhlejší postavu, dávejte si pozor, jaké množství jich denně spořádáte. Nezřízená konzumace by totiž mohla vaše hubnoucí plány poněkud zhatit…

Avokádo

Obsahuje spoustu vlákniny, draslíku, více než 20 dalších minerálů a vitaminů a také zdravé tuky. A tak není divu, že je stále vyhledávanějším plodem. Ovšem jíst by se mělo s rozumem, představuje totiž kalorickou nálož. Pokud spořádáte dvě tři avokáda denně, rozhodně své postavě neprospějete. Odborníci doporučují polovinu tohoto plodu denně (někteří i jedno avokádo na den).

Ořechy

Také oříšky vám dodají tolik potřebné zdravé tuky, společně se spoustou vitaminů a minerálů. Ovšem i ony jsou poměrně kalorické. A ještě k tomu ne všechny stejně. Tak například hodnoty 135 kalorií dosáhnete už při 12 kešu oříškách, zatímco mandlí si můžete dopřát 22 a budou mít stejnou kalorickou hodnotu. A tak ačkoli jsou oříšky skvělou odpolední svačinkou (dokážou zlepšit pozornost a zatočit s únavou), nepřehánějte to s nimi.

Sušené ovoce

Je takovou oblíbenou podzimní pochoutkou, kdy si chceme připomenout úžasnou chuť sladkých plodů léta, ale nechceme spoléhat na dovezené ovoce, jež prakticky žádnou chuť nemá. Navíc je sušené ovoce plné vitaminů a antioxidantů a co si budeme namlouvat – v kabelce či batohu přežije pohodlně cestu do práce nebo školy. Jenže je také plné cukru, a tedy kalorií. A zatímco například sušených meruněk klidně spořádáme celé balení, 12 čerstvých bychom těžko zvládli. Pamatujte na to, až se zas rozhodnete zdravě mlsat. Opravdu stačí hrstička denně!

Hořká čokoláda

Ze všech stran slýcháme, jak nám čokoláda s vysokým obsahem kakaa prospívá. A je to pravda – antioxidanty, jež obsahuje, skutečně pozitivně ovlivňují nejen srdce a cévy, ale i náš mozek. Jenže i kvalitní čokoláda je pořád čokoláda. A pokud to s ní budeme přehánět, její pozitivní účinky přebijeme horou kalorií. Nedopřávejte si proto více než dvě kostičky kvalitní čokolády (nejméně se 70 % kakaa) denně!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat