Šťáva z červené řepy zrychluje zotavení svalů po náročném posilování

Muži věnující se bodybuildingu a posilování často řeší problém přetížených a bolavých svalů. Během extrémní zátěže totiž dochází k poškození svalových buněk a vzniku zánětů, což zpomaluje růst svalů a vyžaduje delší čas na zotavení. Pomoci přitom může konzumace šťávy z červené řepy. Obsahuje totiž látky, které tuto rekonvalescenci výrazně zvyšují.

Dokázali to vědci z University of Northumbria při experimentálním testování na kulturistech. Cvičení u nich způsobilo poškození svalu, ale podáváním červené řepy se míra poškození snižovala a čas potřebný na zotavení zkracoval.

„Podávání čtvrt litru řepné šťávy po cvičení zvýšilo výrazně rychlost zotavování svalů,“ potvrdil doktor Tom Clifford, podle něhož řepa patří mezi tzv. superpotraviny. 

Ve srovnání s placebem muži užívající červenou řepu dokázali po několika trénincích vyskočit o osmnáct procent výš. Navíc zažívali menší bolest svalů.

Když rady sportovců nefungují

Jak ulevit po náročném tréninku či výkonu svalům, aby tolik nebolely, je velkým tématem především pro sportovce. A není divu, že jsou v zájmu co nejrychlejšího zotavení schopni podstoupit nejrůznější procedury. Ovšem ne vždy fungují. Jednou z takových je i koupel v ledové vodě.

Koupel ve vodě plné ledu si po velmi náročném tréninku dopřává třeba tenista Andy Murray. Důvod? Mělo by mu to pomoci snížit počet zánětů ve svalech a urychlit rekonvalescenci. Nic takového se ale neděje. Jediný efekt, který taková koupel má, je placebo efekt a dotyční sportovci pouze věří, že jim pomáhá.

Fyziologické experimenty prováděné na Queensland University of Technology totiž prokázaly, že svaly po ledové koupeli nevykazují méně zánětů ve srovnání s těmi, které podobnou koupel neprodělají.

Při extrémní zátěži ve svalech vznikají záněty, které mají pomoci zahojit poškození způsobená nadměrným fyzickým stresem. Snižování zánětů je jedním z odvětví sportovní medicíny, které má pomoci urychlit rekonvalescenci při tréninku a zvýšit výkon atletů. Ovšem vydýchat se, protáhnout a mírně zchladit po náročném cvičení je při snižování zánětů efektivnější než vana plná vody a ledu.

„Když si navíc uvážíme, jak silně nepříjemná je ledová koupel, měli by se atleti raději po tréninku a turnaji raději vydýchat a protáhnout,“ míní doktor Jonathan Peake.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat