Cvičení u starších osob je mnohem důležitější než u mladých

Staří lidé kvůli ubývajícím silám ve cvičení a pohybových aktivitách často polevují. Přitom by tomu mělo být přesně naopak. Cvičit by měli důsledněji, pravidelněji a déle než mladí jedinci. Tvrdí to britští vědci, podle nichž by zvýšení pohybové aktivity u seniorů souviselo s výrazně lepším zdravím a výrazně menším zatížením veřejného zdravotnictví.

Právě senioři odčerpávají ze zdravotnictví nejvíce. Je to logické. Jak stárnou, jejich tělo chřadne, přibývá nemocí a ubývá energie, tkáně se opotřebovávají. Ačkoli samozřejmě většinu života do veřejného zdravotnictví svou prací výrazně přispívali, je vždy na místě prevence zdraví veřejnosti a státních výdajů.

Klíčovou roli v tom případě hrají právě pohyb a cvičení seniorů.

„Měli bychom nabourat obecně přijímanou myšlenku, že staří lidé by měli odpočívat. Lidé potřebují být aktivní, i když stárnou a jsou už staří. Musejí zvýšit svou aktivitu. Každý dospělý by měl cvičit minimálně 150 minut střídmé intenzity každý týden a dvakrát týdně posilovat a pracovat na rovnováze,“ tvrdí ortopedka doktorka Scarlett O’Mally z Eastbourne v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Fyzické cvičení podle ní výrazně zlepší kondici dýchací soustavy, oběhové soustavy, svalů a kostí starých osob a přispěje nejen k jejich lepšímu celkovému pocitu a zdraví, ale sníží také výdaje ze státní pokladny na zdravotní péči.

Jak rozhýbat babičku? Pořiďte jí pejska

Že si nedovedete představit, že by vaši rodiče či prarodiče z ničeho nic propadli pohybu a cvičení? Zkuste je k pohybu donutit prostřednictvím němé tváře.

Nejnovější závěry ukrajinské studie odhalily, že majitelé psů žijí zdravějším a aktivnějším životem, v porovnání s lidmi ochuzenými o společnost němých tváří. Nachodí totiž denně více kroků, zdolají větší počet schodů a na čerstvém vzduchu pobudou delší dobu – díky obyčejnému venčení domácího mazlíčka.

Je to logické. Pokud člověk nechce mít doma nevábně vonící nadělení, holt musí vzít vodítko a s chlupatým parťákem vyrazit na procházku. Ovšem tento druh „vynuceného“ pohybu má nesporné výhody!

Odborníci totiž chůzi mírným tempem kvalifikují jako cvičení. Takže ano, venčení psa je skvělý způsob, jak splnit lékařsky doporučenou kvótu fyzické aktivity. A co víc, je vědecky prokázáno, že domácí mazlíček prospívá lidské psychice. A ta je u seniorů také velmi křehká.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné knedlíky s uzeným

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat