Jediná hodina cvičení týdně je nejlepší prevencí deprese

Cvičení a pohyb mají ohromný vliv na prevenci depresí. Význam má přitom doslova téměř každá sportovní lekce, které se člověk věnuje byť občas. Podle australských psychologů stačí jediná hodina cvičení týdně, aby se výrazně snížilo riziko rozvoje depresí.

Tvrzení se opírá o analýzu života více než třiceti tisíc dospělých. Osoby, které necvičí vůbec, trpí depresemi dvakrát častěji než ti jedinci, kteří cvičí aspoň hodinu týdně.

„Víme už nějakou dobu, že cvičení má svou roli v léčbě depresivních symptomů, ale tohle je poprvé, kdy jsme schopni kvantifikovat preventivní potenciál fyzické aktivity s ohledem na omezování míry depresí v populaci,“ uvedl doktor Samuel Harvey z University of New South Wales v Sydney.

Vztah mezi pohybem a nízkým rizikem depresí podle něj zůstává stejně silný i po zhodnocení dalších rizikových faktorů ovlivňujících rozvoj deprese.

Nervy v ohrožení

Nedostatek pohybu poškozuje také oběhovou soustavu. Nezdravé srdce a cévy se přitom projevují navenek různě. U mužů třeba poruchou erekce, u obou pohlaví již zmíněnými depresemi. Poškozené vlásečnicové cévy totiž souvisejí s narušením chemismu v mozku. Především se to týká nervových přenašečů ovlivňujících náladu.

Poškozené vlásečnice nedodávají do mozku kyslík v takové míře, jak vyžaduje normální stav. A následkem toho se mění množství nervových přenašečů na synapsích, takže se rozvíjí deprese.

„Poškození vlásečnic vlivem nedostatku pohybu a nezdravé stravy zvyšuje riziko depresí o osmapadesát procent,“ tvrdí vědci z Nizozemska.

Poprvé se tak podařilo prokázat, že nerovnováha v nervových přenašečích souvisí s nedostatečným zásobením mozku kyslíkem.

„Můžete si představit, že tohle povede k depresivní náladě. Když se něco pokazí s vlásečnicemi, tkáň pak není šťastná. Vysoký krevní tlak a diabetes jsou nepřítelem oběhu krve ve vlásečnicích,“ tvrdí autorka doktorka Miranda Schram.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat