Brokolice nebo houby. Co jíst, aby bacily nedostaly šanci

Podzim a s ním i období nejrůznějších zákeřných virů, bakterií a dalších „radostí“, které nás spolehlivě na pár dní vyřadí z běžného fungování, je v plném proudu. Spousta z nás proto hledá možnosti, jak svůj organismus co nejúčinněji chránit.

Není žádné překvapení, že nejvíce zbraní proti bacilům nám nabízí příroda. Některé potraviny totiž výrazně posilují imunitní systém, aby odolal všem nástrahám, jež na něj podzim a zima chystají. Co zařadit na talíř?

Papriky, brokolice, citrusy…

Co mají tyto (a mnohé další) plody přírody společného? Vysoký obsah vitaminu C! A ten je pro imunitu naprosto klíčový. Pokud už vás nějaký virus skolí, nejspíš už vás céčko nezachrání, nicméně vám alespoň usnadní uzdravení. Ovšem v rámci prevenci působí úplně nejlíp! Dopřávejte si proto čerstvé ovoce či zeleninu co nejčastěji.

Dýňová semena, maso, cizrna a spol.

Tuto skupinu potravin spojuje významný obsah zinku. Tento minerál dokáže nejen posílit imunitní systém a pomáhá bojovat s případnou infekcí. Proto není od věci věnovat mu v období nachlazení, viróz a chřipek dostatečnou pozornost.

Jogurt, kefír, kysané zelí

Jelikož je náš imunitní systém úzce spjatý s našimi střevy, je nutné o ně dostatečně pečovat. A to znamená poskytnout jim dávku probiotik. Jejich zdroji jsou právě kysané produkty – od jogurtu až po kysané zelí (které je mimochodem i skvělým zdrojem vitaminu C).

Vyzkoušet můžete také kombuchu – kromě probiotik obsahuje důležité enzymy, vitaminy skupiny B a řadu silných antioxidantů.

Avokádo, ořechy, losos apod.

Další na první pohled trochu nesourodá skupina dobrot, která má ale společné jedno. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a vitaminu E. Tato kombinace nejen posiluje imunitní systém, ale navíc působí proti zánětům, které probíhají v těle.

Houby, semena, ryby

V zimě většině z nás hrozí nedostatek vitaminu D. Vzhledem k tomu, že jej ve velké míře získáváme ze slunečních paprsků, kterých je v zimě přece jen pomálu, je nutné si jeho příjem hlídat. Možná nebude od věci sáhnout i po doplňcích stravy, nicméně primárně se snažte získávat déčko ze stravy. Kde ho hledat? Vsaďte na houby, ořechy, semena a tučné ryby. Váš imunitní systém vám bude vděčný!

Česnek, chilli, kurkuma, skořice a spol.

Provětrejte na podzim a v zimě kořenky! Skrývají se v nich totiž velmi silní spojenci proti virům a bakteriím. Česnek či zázvor působí jako přírodní antibiotikum, skořice či kurkuma bojují proti zánětlivým procesům… Zkrátka máte doma spoustu pokladů, aniž byste to věděli. Tak jich využijte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat