Máte depresi? Možná za to může váš mobil

Že telefon slouží jen k hovorům, psaní zpráv a kontrole emailů? Kéž by. Mezi jeho „schopnosti“ patří i to, že dokáže svého majitele hodit do neblahého duševního rozpoložení, jen to hvízdne. A vlastně i kvůli tomu, že má tolik funkcí!

Mobilní telefon, nejlépe ten „chytrý“, má dnes téměř každý našinec. Jako doslova. Podle Českého statistického úřadu jsou mezi jedinci staršími 16 let pouhá dvě procenta těch, pro něž smartphone není naprostou samozřejmostí. Takže ano, jsme telefonní generace, která je bez signálu naprosto ztracená. Jenže také jsme často sužováni depresí. Nemůže to spolu nějak souviset?

Pokrok jako důvod k návštěvě psychologa

Jen tak z legrace – víte, jak se projevuje pravá a nefalšovaná mobilní závislost? Podle typických příznaků, za nimiž si odborníci jednohlasně stojí, ji máme asi všichni. A to bez legrace. Podle expertů je totiž skutečný „závislák“ ten, kdo své zařízení kontroluje těsně před spaním a bezprostředně po probuzení.

Samozřejmě také mnohokrát během dne – prostě jen tak, čistě pro jistotu. No netvařte se, že se vás tohle vůbec netýká – jako nás všech. A to je právě ten problém. Moderní lidé žmoulají v rukou telefon častěji, než je zdrávo. A vůbec ne proto, že si chtějí zavolat!

Mnoho funkcí jako kámen úrazu

Na základě amerického průzkumu provedeného texaskou univerzitou Baylor se zjistilo, že drtivá většina uživatelů svůj aparát využívá jako lék na špatnou náladu. Cestu ze splínů mnozí hledají prostřednictvím návštěv sociálních sítí, na kterých komunikují s přáteli. Ovšem chmury se zahánějí i hraním online her, fotografováním nebo stahováním nových aplikací.

Zní vám to povědomě? Pak se nedivte, že slovo optimismus ve svém slovníku jaksi postrádáte. Přesně tohle totiž může být příčina vašeho špatného duševního rozpoložení, se kterým si nevíte rady!

Haló, tady deprese. Jste na příjmu?

Ze závěrů jiné studie, publikované v odborném časopise Personality and Individual Differences, vyplývá, že nadměrné používání mobilních telefonů negativně ovlivňuje lidskou osobnost. Výzkumníci dlouhodobě sledovali téměř 400 vysokoškolských studentů a zjistili, že ti, kteří hleděli do displejů zhruba tři hodiny denně, vykazovali známky emoční nestability. Konkrétně byli náladoví, extrémně impulzivní, špatně se soustředili a rovněž byli náchylnější k úzkostem. Takže potvrzeno, ne vždycky jsou moderní „vychytávky“ k užitku, a čeho je moc, toho je zkrátka příliš!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat