Popáleniny se hojí rychleji, když si je člověk přivodí přes den

Blíží se doba Vánoc, před nimiž mnoho lidí stráví několik nocí nad vykrajovátky a horkými plechy. Před rozsvícením stromečku se mnohým budou na dlaních hojit popáleniny, které si přivodí neopatrností při vytahování cukroví z trouby. A budou se hojit pomaleji, protože k nim došlo během noci. Popáleniny, které utrpíme mezi osmou večerní a osmou ranní, se totiž hojí pomaleji.

Proč tomu tak je, zatím není zcela jasné, vědci z Cambridgeské univerzity ale prokázali, že popáleniny, které utrpí člověk během světlé části dne – mezi osmou ranní a osmou večerní – se skutečně hojí rychleji.

Mocné biologické hodiny

„Tohle je poprvé, kdy bylo dokázáno, že denní rytmy kožních buněk rozhodují o tom, jak se budou hojit zranění. Může to být tím, že se naše těla vyvinula k rychlejšímu hojení během dne, kdy bylo zranění pravděpodobnější,“ vysvětluje doktor John O’Neill z Cambridge.

Cirkadiánní rytmy neboli biologické pochody střídající se během dne v závislosti na střídání světlé a tmavé části dne jsou pro zdraví a život jedince nezbytné. Řídí se jimi procesy spánku, vylučování hormonů, trávení i rozmnožování.

Ovlivňují také reakce imunitního systému a podle všeho rozhodují také o tom, jak rychle se tělo bude schopno vypořádat se zraněním.

Naděje do budoucna

Je možné, že na zranění během dne jsou tělo a zvláště imunitní systém schopny reagovat rychleji, zatímco v noci se opravný proces nenastartuje řádně a hojení se tím celkově prodlouží.

Ačkoli byl vztah popsán u poranění kůže – a zvláště popálenin – může se týkat také jiných forem zranní a nejen kůže.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat