Co můžete udělat, abyste snížila riziko rakoviny prsu

Rakovina prsu je vážný problém, který už zasáhl mnoho rodin. Jaké kroky se dají učinit, abyste zesílili svou ochranu? Pravidelně sportujte, zřekněte se cigaret a omezte spotřebu alkoholu. To je prý ta nejlepší prevence! Nebo ne?

Karcinom prsu je maligní a nejčastější nádorové onemocnění, které v naprosté většině postihuje ženy, ale může se týkat i můžu. Divíte se? Za statistik vyplývá, že právě oni tvoří přibližně jedno procento postižených. Každý rok je v České republice diagnostikováno okolo sedmi tisíc nových případů, při čemž necelé dva tisíce osudů končí tím nejhorším možným způsobem. Přemýšlíte nad tím, co se dá udělat proto, abyste se této hrozbě vyhnula? Zkuste trochu změnit svůj životní styl, podle odborníků to hodně pomůže. Čím byste měla začít?

Omezte spotřebu alkoholu

Alkohol v přijatelné míře se dá považovat za zdravý. Podle některých lékařů mohou dvě deci vína denně či jedno pivo obden působit na lidský organismus dokonce prospěšně. Ovšem v případě, že se toto doporučené dávkování několikanásobně překračuje, se podle nich jedná o nadměrnou konzumaci. A ta je spojována s mnoha nemocemi, včetně cirhózy jater a obávanou rakovinou prsu. Dejte si tedy drink jen občas a držte se jedné sklenky, čistě pro jistotu!

Nevyhýbejte se sportu

Kdy jste si dala naposledy do těla? Pokud už si ani nevzpomínáte, je načase to změnit. Pravidelná fyzická aktivita, která jde ruku v ruce s udržováním optimální váhy, má totiž pozitivní vliv na prevenci. Závěry nedávné americké studie naznačují, že ženy s nadváhou mají vyšší pravděpodobnost vývoje rakoviny prsu. Vědci si to vysvětlují zvýšenou hladinou hormonu estrogenu, který může stimulovat růst rakovinných buněk. Jinými slovy – čím více máte tuku v těle, tím více máte i estrogenu, z čehož plyne i vyšší riziko. Zkuste být tedy aktivní, jak nejčastěji to jde.

Vzdejte se cigaret

Kouření obvykle bývá spojováno s rakovinou plic, což ale ještě neznamená, že ňadra jsou v bezpečí – právě naopak. Již několik odborných studií prokázalo souvislost mezi kouřením a karcinomem prsu. Lékaři jsou navíc toho názoru, že kuřačky v menopauze, které „spotřebují“ jeden balíček cigaret denně, jsou vystaveny 40 % riziku vývoje „prsní rakoviny“. Nečekejte na novoroční předsevzetí, zbavte se svého zlozvyku raději hned. Může vám to přinést jenom výhody!

Buďte obezřetná a hlídejte se

Jedna z nejlepších věcí, kterou pro svou ochranu můžete udělat, je nepodceňování častých kontrol. Choďte ke svému gynekologovi v pravidelných intervalech a vyžadujte, aby vaše poprsí prohmatal. Objednávejte se také na mamograf a buďte bdělá i ve svém soukromí. Prohlížejte se v zrcadle, provádějte jednou týdně „samovyšetření“ a jakékoli možné útvary, hrudky či změny barvy kůže okamžitě konzultujte s lékařem. Někdy vám může i jedna návštěva odborníka doslova zachránit život…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat