Používání ústní vody zabíjí v těle blahodárné bakterie

Vědci z Harvardovy univerzity opět varují před častým používáním ústní vody. Občasný výplach místo vyčištění zubů je možné pominout, ale osoby, které používají ústní vodu dvakrát denně, nemají v ústní dutině blahodárně působící bakterie a riziko rozvoje diabetu je u nich o pětapadesát procent vyšší.

Ačkoli čištění zubů kartáčkem dvakrát denně prokazatelně souvisí se snížením rizika onemocnění chorobami oběhové soustavy a diabetem, neplatí to viditelně o používání ústní vody.

Bez rozdílu...

„Většina antibakteriálních látek v ústních vodách není selektivní. Jinými slovy nezabíjejí jen určité bakterie, ale zabíjejí celé spektrum včetně těch, které lidskému zdraví prospívají,“ vysvětluje profesor Kaumudi Joshipura z Harvardovy univerzity.

Blahodárně působící bakterie v ústech produkují oxidy dusíku, které ovlivňují hladinu inzulinu v krvi. Tyto oxidy jsou nezbytné pro řízení metabolismu, energetickou rovnováhu těla a vyváženou hladinu krevního cukru.

Všeho s rozumem

Ačkoli ústní vody na bylinné bázi se používají už tisíce let, teprve v minulém století přišly na řadu chemické látky s antibakteriálními účinky. Dnešní ústní vody tak obsahují látky jako chlorhexidin, triclosan, cetylpyridinium chlorid, alkohol, esenciální oleje, fluorid a peroxid.

„Nepromyšlené pravidelné používání antibakteriálních ústních vod může způsobit více škody než užitku, což dokazují dnešní výzkumy a podporuje také tato studie,“ tvrdí autoři, jejichž výzkum byl publikován v odborném časopise Nitric Oxide.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat