Pohled na vánoční ozdoby nás dělá šťastnější

Kdy je nejlepší čas na vyvěšení prvních svátečních dekorací? Většina lidí už dokonce s výzdobou finišuje. A to je jedině dobře. Vánoční ozdoby totiž mají vliv na psychiku!

Někdo s vánoční výzdobou začíná hodně v předstihu, jiný si ji nechává na poslední chvíli, nebo ji naopak vůbec neřeší. A teď se přiznejte – do jaké kategorie spadáte vy? Pokud jste nadšenec, který svou domácnost i venkovní prostory zahrne ke zděšení kolemjdoucích žárovičkami, koulemi a umělým sněhem klidně i v půlce listopadu, děláte to vlastně dobře. Podle názoru odborníků totiž vánoční dekorace brnkají na správnou „psychologickou strunu“, čímž snižují hladiny stresu a předcházejí úzkostem.

Návrat v čase, který vyvolá úsměv na tváři

„Ve světě plném stresu a špatných zpráv se lidé rádi spojují s věcmi, které jim přinášejí vnitřní klid a radost. Právě ozdoby s vánoční tematikou dokážou vyvolávat silné pozitivní pocity, neboť připomínají ty magické a dávno zapomenuté dětské emoce plné vzrušení, radosti a očekávání. Instalace ozdob je cestou k tomu, abyste byli více v souladu s vaším vnitřním dětským duchem,“ domnívá se americký psychoanalytik a psychoterapeut Steve McKeown.

Advent? Kdo by na něj čekal

Čím dříve tedy namontujete osvětlení a oprášíte loňské blýskavé kulisy, tím pro vaši psychiku i vystresované nervy lépe. Ovšem pozor, nově nabité bezstarostné rozpoložení pod tíhou kouzelné atmosféry nezůstane bez odezvy ani co se týká mezilidských vztahů. Nekápli jste si se sousedy do noty? Máte ideální příležitost napravit dusnou situaci. Jak? Pořiďte větší stádo ovcí do venkovních jesliček a skočte pro novou várku jmelí. Možná to chce i delší světelný řetěz…

Kdo svítí, ten je kámoš

Studie publikovaná v časopise Journal of Environmental Psychology naznačuje, že dekorace jsou skvělým způsobem, jak napravit komunikaci a prolomit humánní nepřístupnost. V jejích závěrech se uvádí, a to doslova, že lidé s vánočně vyzdobenými domy jsou okolím považováni za přátelské, soudržné a empatické jedince. Vede tudy cesta? Určitě. Pozitivní vliv žárovek, koulí a řetězů nepřímo potvrzuje i americká specialistka přes duševní zdraví, psychoterapeutka Amy Morin.

„Svátky a vše, co je s nimi spojené, vyvolávají hluboký pocit nostalgie. Právě ona nám pomáhá spojit se se svou osobní minulostí a přispívá k pochopení vlastní identity. Také nám připomíná šťastné chvíle s našimi blízkými, proto nás skutečně může udělat spokojenější, čehož si všímají i ostatní,“ vysvětluje expertka. Tak co vy na to, není těch světýlek nějak málo? Hoďte jich tam víc, budete v pohodě a ještě vás sousedé konečně vezmou na milost!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat