Pravidelné čištění zubů snižuje riziko rakoviny hltanu a jícnu

Rakovina krku prokazatelně souvisí s kouřením a nákazou HPV, která se do krku dostává nejčastěji při orálním sexu. Podle amerických vědců ale riziko tohoto typu nádoru nesnižuje jen nekouření a prevence nákazy HPV, ale také pravidelné čištění zubů. Omezuje se tím množení určitého typu bakterií, které zřejmě nádorové onemocnění také způsobují.

Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu, v němž pravidelné čištění zubů prokazatelně souviselo s jednadvacetiprocentním snížením rizika rakoviny hltanu a jícnu.

„Vysoké množství určitých bakterií, které souvisejí se zánětlivým onemocněním dásní, zvyšuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou hltanu a jícnu o jednadvacet procent,“ tvrdí autoři z New York University.

Zatím není jasné, jestli bakterie způsobující zánět dásní, vyvolávají přímo nádory v krku tím, že se tam dostávají, nebo zda záněty dásní, které tyto bakterie způsobují, produkují látky, jež vyvolávají vyšší riziko rozvoje nádorových buněk.

„Naše studie naznačuje, že studium role mikrobiálního složení úst může vést k lepší prevenci rakoviny hltanu a jícnu nebo k včasnější diagnostice těchto nádorů. Ty jsou vysoce smrtelné a je potřeba začít vytvářet nové cesty pro prevenci, snížení rizik a včasnou diagnostiku,“ uvedl profesor Jiyoung Ahn z New York University. Podle něj by veřejnost zatím měla z této studie chápat jedno – je důležité dbát na hygienu úst, čistit si zuby a léčit záněty dásní.

V čem chybujeme?

Zuby si všichni čistíme alespoň dvakrát denně, a tak by se mohlo zdát, že víme, co děláme. Jenže zubaři by s námi nejspíš nesouhlasili. Sami na vlastní oči vídají, jak moc při čištění zubů chybujeme. Kterých prohřešků se dopouštíme nejčastěji?

Pravidlo dvou minut

Odborníci zastávají názor, že očistný proces by měl trvat 120 vteřin. Ovšem těch, kteří si ho berou k srdci, je jako šafránu. Jedni to trochu flákají a druzí pro změnu přehánějí – a obojí je špatně. Pokud chcete maximalizovat odstranění plaku, jsou dvě minuty optimální. Účastníci jistého výzkumu, kteří si s vidinou hollywoodského úsměvu kartáčovali chrup delší dobu, vykazovali narušení povrchu zubů, což může vést k nevratným škodám.

Po jídle hned k umyvadlu?

Většinu z nás rodiče už od dětství nabádali, že umytí zubů po každém jídle je naprostou nutností. Co je na tom pravdy? Vůbec nic. Dentisté před tímto zvykem varují s tím, že použití kartáčku do 30 minut po konzumaci pokrmu či pití nápoje může naopak přispět k erozi zubní skloviny, neboť se obsažené kyseliny z občerstvení vmasírují hlouběji do zuboviny. Po ochranu dentinu je tedy zcela na místě vyčkat alespoň půl hodiny a až potom se vrhnout do práce.

Nadměrný tlak

Možná předpokládáte, že když použijete větší sílu, žádná nečistota si před vámi nemůže být jistá. Teoreticky vzato to zní logicky, ovšem ve finále si tím pořádně škodíte. Tenhle způsob totiž může způsobit nenapravitelné poškození dásní a zubní skloviny. Pokud navíc vlastníte elektrický nástroj s oscilační hlavou, je extra drhnutí zcela zbytečné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat