Syrové versus vařené. Které potraviny by měly projít varem

Ačkoli se obecně věří, že zelenina či ovoce jsou nejzdravější, když jsou čerstvé, u některých potravin to tak docela neplatí. Které poklady z přírody se rozhodně vyplatí povařit?

Rajčata

Ačkoli syrová jsou také zdraví prospěšná, projdou-li varem, dokáže z nich naše tělo snáze dostat velmi silný antioxidant lykopen, který působí protizánětlivě a podle vědců by mohl hrát roli v prevenci některých velmi závažných onemocnění. Zasyrova totiž dostane náš organismus jen asi 4 % lykopenu v rajčatech. Pokud je ale povaříme, získá tělo několikanásobně vyšší dávku.

Mrkev

Tahle zelenina je ceněná především kvůli obsahu betakarotenu, tedy antioxidantu, který naše tělo přemění na potřebný vitamin A. Ovšem aby ho získalo opravdu dostatek, je dobré mrkev povařit.

Špenát

Je to jednoduché – pokud špenát spaříte, sníží se jeho objem a vy ho sníte víc, čímž tělu dodáte více důležitých látek a také vlákniny. Jen pozor, abyste to s tím vařením zase nepřehnali. Pokud byste špenát při vysoké teplotě „mučili“ příliš dlouho, řadu cenných látek ztratí. Stačí doslova několik vteřin, abyste z něj dostali maximum.

Kapusta

Obsahuje cenné živiny, které mimo jiné pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Ovšem ty naše tělo dokáže z kapusty mnohem lépe absorbovat, pokud ji necháme přejít varem. Jen – podobně jako u špenátu – dávejte pozor, abyste to nepřehnali. Prostě kapustu krátce spařte a je to.

Brambory

Není sice mnoho lidí, co by si na nich pochutnalo zasyrova, ale najdou se. My ostatní ale děláme dobře, že brambory vaříme. Je totiž prokázáno, že uvařené a zchlazené brambory obsahují škroby, jež naše tělo lépe zpracovává, takže nehrozí takové výkyvy v hladině krevního cukru (což je vzhledem k tomu bramborovému salátu, na který už se všichni těšíme, vlastně dobrá zpráva).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat