Exhaláty ve městech způsobují psychické problémy u dospívajících

Exhaláty v atmosféře velkých měst působí zhoubně na fyzické i mentální zdraví člověka. U dospívajících výrazně ovlivňují vývoj mozku a vyvolávají změny, které se projevují v negativním chování teenagerů. V silně zamořených městech pak mládež mnohem více lže, podvádí, chodí za školu a vyhledává drogy.

Toxické částice z výfukových plynů a dalších zdrojů znečištění poškozují neurony ve vyvíjejícím se mozku a zhoršují schopnost mladých rozhodovat se a řídit své emoce. Znečištění vzduchu tak může podporovat delikventní chování a negativně ovlivňovat budoucnost jedince.

Podle vědců z University of Southern California toxiny z exhalátů putují do mozku, tam působí záněty a poškozují vývoj mozku.

„Tyto nanočástice toxických látek se dostávají do těla a poškozují zdraví buněk a tkání. Prokazatelně poškozují plíce, srdce a mozek… Také přibývá studií, které prokazují, že tyto částice vyvolávají záněty v mozku. Ale pro vyvíjející se mozek jsou o mnoho zhoubnější, protože poškozují mozkové struktury a nervová spojení, která ovlivňují chování mládeže,“ tvrdí doktorka Diana Younan z University of Southern California.

Nejnebezpečnější jsou podle ní pro vývoj mozku lokality, na nichž je v atmosféře vysoká koncentrace částic menších než 2,5 mikrometru.

Pozor na hluk

Nejen výfukové plyny však číhají na vaše zdraví ve městech. Hlučná metropole totiž také narušuje přirozený rytmus srdce, což má vážné důsledky na zdraví oběhové soustavy i na celkové zdraví člověka. Neustálé změny ruchů i v nízké hlasitosti má okamžitý a narušující vliv na srdeční činnost.

Vědci z Nottingham Trent University prokázali, že se to týká rovněž mladých a jinak zcela zdravých osob. Vliv městského ruchu je okamžitý a vždy vede k narušení pravidelného srdečního rytmu.

„Zjistili jsme, že prudké změny v ruchu vedou k rychlému narušení normálního rytmu u všech osob. Pokud k něčemu takovému dochází pravidelně, pak hrozí, že to může vyústit v problémy oběhové soustavy,“ tvrdí doktor Eiman Kanjo z Nottingham Trent University.

Pokud narušuje ruch a hluk srdeční rytmus zdravých osob, u těch s chorobami srdce musí mít vliv mnohem zhoubnější. Je tedy jasné, že osoby trpící nemocemi oběhové soustavy by se měly jednoduše velkým městům vyhýbat zcela.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat