Jak neonemocnět, když půlku rodiny skolí virus

Znáte to – jedno dítko přinese ze školy či školky nějaký virus, za pár dní lehne druhé dítě, přidá se partner a vy se proměníte v ošetřovatelku na plný úvazek s poměrně složitým úkolem. Nepřidat se do skupiny marodů. Jde to vůbec?

Dobrá zpráva je, že to jde. Ta špatná je, že úspěch nemusí být zaručen. Ale to neznamená, že byste se neměla snažit! Poradíme vám, co můžete udělat, abyste riziko nákazy snížila na minimum.

Všichni do jednoho

Ideální je zřídit doma jakousi „ošetřovnu“, tedy mít všechny nakažené v jedné místnosti (ne vždy to samozřejmě jde). Tím snížíte počet pokojů, kde se viry vyskytují. Navíc pokud je například jedno z dětí ještě zdravé, nepřijde do kontaktu se svým nemocným sourozencem, jako když spolu budou sdílet pokojík.

Čí je to sklenice

Ostatně každý nemocný by měl mít také svou sklenici, ze které už nikdo nebude pít, svůj hrnek, hračky, ale také ručníky apod. Právě tělesnými tekutinami se viry moc rádi přenášejí. A tomu musíte za každou cenu zabránit. Takže žádné dojídání zbytků po dítěti s chřipkou!

Kamarádka dezinfekce

Ačkoli je prakticky nemožné neustále dezinfikovat vše, čeho se nemocní dotknou, alespoň základní věci antibakteriálním prostředkem pravidelně otírejte. Tak například kliky u dveří, kohoutek u umyvadla, prkénko na toaletě… Pokud se vám nechce spoléhat na chemii, dezinfikujte octem či jeho roztokem.

Myju, myješ, myjeme

A když už jsme u hygieny – vaším největším spojencem je také mýdlo. Zkrátka si neustále myjte ruce a také nuťte nemocné členy, aby následovali vašeho příkladu.

Kromě toho malým i velkým pacientům vyhraďte vlastní ručníky, které každý den vyperte (na vyšší teplotu). A snažte se jich při vkládání do pračky moc nedotýkat).

Prevence na poslední chvíli

Riziko nákazy můžete také snížit rychlou vzpruhou pro imunitní systém. Dopřejte mu vitamin C, zinek (nepřekračujte u něj doporučené denní dávkování), ale také třeba zázvor, česnek nebo čaj z Echinacey.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat