Jak poznat, že je nejvyšší čas dopřát svému tělu víc pohybu

Při každém vyšlápnutí schodů se zadýcháváte, na autobus se bojíte popoběhnout, abyste pak nefuněli jako bernardýn, infarkt vás prakticky chytí, už jen když jdete okolo fitness centra. Tak tyhle znaky, že je to s naší fyzičkou vážně špatné, známe všichni. Ale ony existují i další, které nemusejí být tak nápadné!

Jak nám naše tělo také říká, že by vážně potřebovala nějaký ten pohyb?

Potíže se spánkem

Večer se převalujte v posteli, i když vám váš mozek už jasně říká, že potřebujete spát, ale ne a ne se propadnout do říše snů? Možná za tímto stavem nestojí jen stres, ale také fakt, že jste se přes den zase příliš nehýbali. Je to logické – když nespálíte dostatek energie, nebude vaše tělo unavené a nebude tolik potřebovat spánek. Řešení je jednoduché. Prostě vybijte přebytečnou energii sportem a budete zas usínat jako děti!

Nekonečná únava

I když nemáte s usínáním potíže, může se stát, že neustále bojujete s únavou. Ano, i za tímto stavem může nedostatek pohybu stát. Ostatně to potvrdila řada vědeckých studií. V podstatě platí, že čím víc se hýbete, tím více energie máte (tedy z dlouhodobého hlediska, těžko můžete očekávat, že po hodince v posilovně budete zvláště jako začátečníci extra čilí).

Nevysvětlitelný splín

Každý má občas náladu pod psa – když se pohádáme s partnerem, v práci si vyslechneme kázání od šéfa, ženy pak často v období před menstruací. Ovšem pokud se splínu a špatné nálady nedokážete zbavit, a navíc k ní vlastně nemáte ani žádný důvod, je na čase zařadit do rozvrhu také nějakou tu hodinku sportu. Proč? Při pohybu se totiž do těla vyplavují endorfiny, jimž se ne náhodou přezdívá hormony dobré nálady.

Neustálé bolesti

Bolesti zad a kloubů, neustále natažené svaly, vymknutý kotník, kdykoli si vezmete nové boty… Pokud se zdá, že je vaše tělo prostě náchylné k nejrůznějším obtížím pohybového aparátu, je jasné, že není ve formě. A také že je nejvyšší čas ho do ní dostat. Jen začněte opatrně – je jasné, že váš organismus není na nějakou zátěž připraven, a tak ho nepřetěžujte, mohli byste si ublížit. Začněte spíše s protahovacími cviky, jógou a lehkým posilováním. Teprve poté zařazujte další sportovní aktivity.

Vyšinutí z rovnováhy

Zkuste si malý test. Postavte se, zavřete oči a zkuste chvíli stát na jedné noze. Že jste málem skončili na zemi? Pak je to jasný znak toho, že s vaší rovnováhou to nebude nejlepší… A i když si možná říkáte, že to není nic tak hrozného, vezte, že z hlediska nebezpečí pádu jste v rizikové skupině. Což především s vyšším věkem může být velmi špatná zpráva. Pády u seniorů mohou totiž znamenat skutečné nebezpečí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat