Střídmé popíjení alkoholu při jídle je zdravější než popíjení bez jídla

Zajímavý vztah mezi konzumací alkoholu, socioekonomickým postavením a rizikem rozvoje chorob srdce odhalili vědci z Norska. V jejich zemi je alkohol velmi drahý, a tak tam funguje paradox. Mnohem více pijí alkohol ti nejbohatší, ale přesto na choroby související s konzumací alkoholu mnohem častěji umírají ti nejchudší.

Socioekonomický faktor zřejmě naznačuje, že bohatí sice konzumují více, ale zřejmě se chovají celkově zdravěji. Více cvičí, stravují se zdravěji a pestřeji, více sportují a především konzumují alkohol hlavně s jídlem. Vrstvy s nejnižšími příjmy prosperují z konzumace alkoholu jen tehdy, když ho pijí velmi střídmě.

Postavení v hlavní roli

Ze studie, která analyzovala životní styl a zdraví dvou set tisíc Norů, vyplývá, že jedinci holdující nárazovému nadměrnému popíjení jsou skupinou s nejhorším zdravím srdce a cév a nejvyšším rizikem úmrtí na choroby této soustavy.

Ale u střídmých konzumentů, kteří bývají často popisováni jako ti nejzdravější, hraje roli socioekonomické postavení. Tedy to, jak jsou bohatí. A bohatí jedinci jsou pak na tom lépe než ti chudší. A to zřejmě proto, že střídmí konzumenti z vrstev s vyššími příjmy popíjejí u jídla, zatímco chudší alkohol nemají jako doplněk pokrmů.

Právě současný příjem etanolu s jídlem ho pomáhá lépe metabolizovat a omezuje jeho negativní účinky na tkáně.

Bohatí pijáci

„Celkově lidé, kteří popíjeli střídmě, byli ohroženi rizikem chorob srdce méně než ti, kdo popíjeli silně, zřídka nebo vůbec… Ale osoby, které pily střídmě a byly z nejvyšší příjmové skupiny, na tom byly ještě výrazně lépe,“ tvrdí autoři z Norska.

Nejvíce těch, kteří pili často a hodně, bylo mezi Nory právě ve skupině s nejvyššími příjmy. A to jednoduše proto, že v Norsku je alkohol velmi drahý kvůli vysokým daním.

Nicméně bohatí umírají na choroby srdce a cév méně než chudí, a to proto, že navzdory vyšší konzumaci alkoholu jsou ostatní rizikové faktory u nich slabší – mohou si dovolit lepší zdravotní péči, konzumují kvalitnější stravu, mají lepší životní styl, dostatek pohybu a jsou méně stresováni starostmi o živobytí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat