Bakterie způsobující zánět dásní můžou vyvolat také rakovinu slinivky

Řádná ústní hygiena a zdraví chrupu se jeví jako důležitá prevence řady závažných onemocnění. Už dlouho se ví, že záněty dásní souvisejí s nemocemi oběhové soustavy. Finští vědci ale tvrdí, že škodlivé bakterie ústní dutiny pronikající do krevního řečiště můžou putovat tělem a vyvolávat také některé typy rakoviny. Zvláště pak jednu z nejnebezpečnějších – nádorové onemocnění slinivky.

„Je to první důkaz o tom, že tyto bakterie můžou kolovat tělem a způsobovat rakovinu,“ tvrdí autoři z Helsinek.

Osoby, které mají nemocné dásně a trpí jejich záněty, by si měly čistit chrup třikrát denně a také sledovat zdraví své slinivky. Nádor tohoto orgánu totiž bývá odhalen velmi často příliš pozdě na to, aby byla léčba takové rakoviny úspěšná. Také proto je jednou z těch nejsmrtelnějších.

Přitom objevy se opírají o data zahrnující sedmdesát tisíc dospělých.

„Tyto studie dokazují jako první, že bakterie vyvolávající záněty dásní jsou schopné se šířit z úst do jiných částí těla,“ tvrdí profesor Timo Sorsa z Helsinské univerzity.

Podle něj vyvolává rakovinu především bakterie druhu Treponema denticola, která způsobuje těžké záněty dásní. Enzym, který umožňuje množení této bakterie, je přítomen také ve zhoubných nádorových buňkách trávicího traktu.

Pozor také na játra

Na zubní hygienu by měli důkladně dbát i lidé s oslabenými játry. Podle dánských lékařů osoby, které mají játra postižena cirhózou, může zánět ústní dutiny zabít. Řádná ústní hygiena je tak pro ně nezbytná, protože předchází dalším komplikacím v už tak poškozeném orgánu. Jedinci se záněty dásní umírají dříve než ti, kteří mají sice také cirhózu, ale ústní dutinu jinak zdravou.

Cirhóza jater je sama o sobě neléčitelným onemocněním, zjizvení jater je trvalé a jeho následky lze pouze zmírňovat řádnou životosprávou. Patří k ní také péče o dutinu ústní. Doktorka Lea Ladegaard Grønkjær z Aarhuské univerzity prokázala, že právě bakterie způsobující záněty dásní vedou k předčasnému úmrtí u pacientů s cirhózou.

„Náš výzkum dokazuje, že vážný zánět dásní silně souvisí s vyšší úmrtností pacientů s cirhózou. Zánět dásní může fungovat jako trvalý zdroj bakterií, který působí záněty a zesiluje komplikace cirhózy,“ míní doktorka Ladegaard Grønkjær.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat