Čím víc lidí kolem nás, tím víc náš mozek touží po cukrech

Rostoucí aglomerace a hustota zalidnění zvyšují riziko sociálního stresu. Výzkumem jeho účinků na mozek se zabývali vědci z Japonska a vysvětlili, proč lidé zažívající sociální stres neodolají sladkému pečivu či křupavé pizze. V mozku se totiž pod vlivem společností vytvářeného psychologického tlaku ztrojnásobí touha po konzumaci sacharidů.

Jinými slovy chuť na sacharidy je třikrát intenzivnější v době, když zažíváme sociální stres, než když jsme v pohodě a relaxovaní v přírodě.

„Mnoho z lidí, kteří se cpou příliš sladkým, když jsou stresovaní, se obviňuje z toho, že není schopno ovládat své impulzy. Ale pokud pochopí, že za to může stres a jejich neurony, možná na sebe nebudou tak tvrdí,“ míní autor výzkumu profesor Jasuhiko Minokoši z Japonského národního fyziologického ústavu.

Jeho tým také prokázal, že zatímco roste v mozku chuť na sacharidy, oslabuje se jeho touha po tucích, a naopak. Pochopení těchto mechanismů by mohlo pomoci při léčbě nadměrné konzumace určitých potravin.

Už je toho vážně moc

Stres nicméně zažívá prakticky denně snad většina z nás. V práci, doma, ve vztazích... A zatímco určitou míru dokáže naše tělo zvládnout, po překročení určité hranice už začne stávkovat. Jak poznat, že je třeba zařadit zpátečku a rychle začíst stres ve svém životě řešit?

Máte neustálý pocit úzkosti

Prvním „varovným výstřelem“ je vaše permanentní nespokojenost, nepohodlí a pocity úzkosti. Pokud nenajdete způsob, jak relaxovat a odpoutat se od stresu, psychické problémy se budou jenom horšit. Berte to tak, že stojíte na tenkém ledě deprese, který se může kdykoli prolomit!

Padají vám vlasy

Podle Carolyn Jacob, což je lékařka a zároveň zakladatelka kosmetické a dermatologické kliniky v americkém Chicagu, za většinou vlasových změn stojí právě stres. Ten totiž mění normální fyziologické funkce, takže dochází buď k úbytku vlasů, nebo celkovému zhoršení jejich kvality.

Pořád vás něco bolí

Chronická nervozita vede k různým poruchám těla, takže bývá viníkem napjatých svalů, průjmů, žaludečních vředů, bolesti na hrudníku, artritidy nebo migrény. Je vám tenhle seznam bolístek hodně povědomý? Pak jste zralí na pauzu, kterou potřebujete jako sůl!

Nespíte, když potřebujete

Stres mění jak nálady, tak i obvyklé spánkové vzorce. Jestliže máte potíže s usínáním, v noci se často budíte, a ráno se cítíte jako přejetí parním válcem, zřejmě by vám „bodla“ pořádná dovolená, při které přijdete na jiné myšlenky. On by vám ale i nějaký wellness víkend vyčistil hlavu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Vepřové kotlety s hruškami

(4 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:37
78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat