Vysoký cholesterol urychlí růst nádoru tlustého střeva stokrát

Cholesterol je pro život naprosto nezbytnou látkou. Je součástí buněčných stěn a ve velké míře je zastoupen v nervové tkáni. Bez jeho přítomnosti tělo není schopno tvořit mnohé hormony a vitaminy. Ale většinu cholesterolu si tělo tvoří samo. Jeho nadměrný příjem potravou tak vyvolává vážné poruchy a onemocnění. A podle nejnovějších výzkumů stonásobně zrychlí růst nádorů v tlustém střevě.

To také částečně vysvětluje, proč je nádorové onemocnění tlustého střeva nejčastějším typem rakoviny Čechů. Jejich jídelníček je nadměrně bohatý na živočišné cholesteroly.

Vliv na kmenové buňky

Molekulární biologové z Los Angeles přesně popsali mechanismy účinku cholesterolu na množení kmenových buněk ve střevní sliznici. To samo o sobě není nebezpečné, ale problém nastane, když se z kmenových buněk vytvoří nádorová. Cholesterol stonásobně urychlí její množení.

Výzkum naznačuje, že při léčbě nádorů tlustého střeva skutečně může svou roli hrát hladovka, při níž člověk s potravou nepřijímá žádný cholesterol. Ačkoli v krvi je přítomen stále, protože tělo ho syntetizuje ze svých tukových zásob v játrech.

„Jsme nadšení z objevu tohoto mechanismu, v jehož rámci cholesterol ovlivňuje růst kmenových buněk ve střevech, což ale také zrychluje růst nádoru a to více než stokrát,“ uvedl profesor Peter Tontonoz z University of California v Los Angeles.

Převratný objev

Blokováním objeveného buněčného mechanismu pomocí léků by bylo možné výrazně zvýšit úspěšnost léčby nádorů tlustého střeva. Nicméně zatím takovou látku onkologové neznají.

„Ačkoli vztah mezi nadměrným příjmem cholesterolu a vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva je znám dlouho, nikdo zatím nevysvětlil mechanismus stojící za tímto vztahem,“ dodal profesor Tontonoz.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat