Středomořská strava výrazně zvyšuje pravděpodobnost úspěchu umělého oplodnění

Strava středomořských národů je dlouhodobě vyzdvihována jako nejzdravější a nejlepší prevence řady civilizačních chorob. Podle řeckých gynekologů je ale také ideální formou stravy pro ženy, které mají problémy s početím a využívají metodu umělého oplození. Při konzumaci středomořské stravy se šance na úspěch in vitro fertilizace zvýší až o sedmdesát procent.

Středomořská strava je bohatá na syrovou zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ryby a olivový olej.

Vědci z Atén sledovali skupinu žen, která podstupovala umělé oplození. Jejich stravování bylo poté řádně analyzováno a srovnáno s typickým středomořským jídelníčkem. U žen, které se nejvíce přiblížily tomuto typu stravování, byla úspěšnost umělého oplození o sedmdesát procent vyšší než u žen, jejichž strava připomínala středomořský jídelníček nejméně.

„Vzato dohromady tyto objevy zdůrazňují význam stravovacích vlivů a kvalitu jídelníčku na plodnost a podporují příznivou roli středomořské stravy na úspěch asistované reprodukce,“ uvedl profesor Nikos Yiannakour z Aténské univerzity.

Jde to i v Česku

I ženám, které se na umělé oplodnění nechystají, ovšem středomořská strava výrazně prospívá. Ovlivňuje pozitivně zdraví srdce, cév, mozku, ale také například zažívání nebo očí.

Říkáte si, že byste ji moc rádi vpustili do svého života, ale v českých podmínkách je to až příliš složité? Pak nám dovolte, abychom vás přesvědčili o opaku. Vůbec není nutné žít u Středozemního moře, abyste tento zdraví (a postavě) prospěšný styl mohli "adoptovat". Stačí pár malých změn v jídelníčku!

Začněte u základu české kuchyně – masa. Vepřové a hovězí (především to prorostlé) nahraďte z velké části kuřecím masem a především rybami. Nemusíte kupovat nutně ryby mořské, i ty sladkovodní vašemu tělu prospějí mnohem víc než třeba vepřo-knedlo. Část přílohy pak vždy nahraďte zeleninovým salátem nebo luštěninami (ty ostatně patří k tradičním českým pokrmům, jen v posledních letech ustoupily do pozadí, což je rozhodně škoda).

Zapomeňte při vaření na sádlo, máslo nebo nejrůznější margaríny a nahraďte je olivovým olejem (jen pozor, nehodí se příliš na smažení, to pak sáhněte po řepkovém či slunečnicovém). Při ochucování pokrmů využijte především sílu a úžasnou chuť bylinek – k těm typicky středomořským, které si zamilujete, patří především bazalka, tymián, oregáno, rozmarýn nebo třeba levandule,. Výrobky z bílé mouky nahraďte celozrnnými (a týká se to nejen pečiva, ale například i těstovin). Nezapomínejte na mléčné produkty, nejlépe kysané (jen si vzpomeňte, jak vás na dovolené okouzlil řecký jogurt s medem). Koláč nebo bagetu ke svačině nahraďte hrstí ořechů. Svému organismu prospějete mnohem více. A občas se rozmazlete sklenkou kvalitního červeného vína.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat