Pití nápojů s teplotou vyšší než 65 °C zvyšuje riziko rakoviny jícnu

Srkání horkého čaje, kávy či vývaru může být v zimních měsících příjemné. Ale pokud má tekutina teplotu vyšší než pětašedesát stupňů Celsia, pak si člověk zadělává na malér. Horké nápoje a pokrmy totiž v jícnu zvyšují riziko rakoviny až pětkrát. Nejhorší je to u osob kouřících a konzumujících alkohol.

„Ačkoli u osob kouřících a konzumujících alkohol je toto riziko pětkrát vyšší, také u jedinců, kteří nekouří a nepijí alkohol vůbec je riziko podstatně vyšší,“ tvrdí autoři z Číny.

V Asii je rakovina hltanu a jícnu velmi častá právě kvůli kultuře pití vařících čajů a polévek. V Evropě lidé přece jen dokážou pít nápoje s teplotou nižší, ale čaj se běžně konzumuje při teplotě kolem sedmdesáti stupňů Celsia.

Podle odborníků horký nápoj narušuje ochrannou vrstvu výstelkových buněk jícnu a činí je náchylné k různým toxinům. To vysvětluje, proč jsou kuřáci a konzumenti alkoholu ohroženi více, ale proč v době, kdy se není možné vyhnout toxinům zvenčí, je ohrožen úplně každý.

„Čaj, jeden z nejkonzumovanějších nápojů na světě, se obvykle pije při vyšší teplotě… Ačkoli několik studií prokázalo, že má čaj tlumící účinky na vývoj a růst nádorů trávicího traku, poškození horkem sliznice jícnu může naopak vznik nádoru podporovat,“ uvedl doktor Ťün Lv z Pekingské univerzity.

Proč se nevzdávat šálku

Navzdory výše napsanému patří čaj k nejzdravějším nápojům, jež svému tělu můžete dodat. Jen ho vždycky pijte vlažnější, abyste si jeho konzumací neublížili. Proč vlastně svému organismu čaj pravidelně dopřávat?

Detoxikace těla

Schopnosti čajovníku v kombinaci s podporou močení usnadňují pochopit, proč je nápoj tohoto typu velmi dobrý při vyplavování toxinů, které se v těle shromažďují. Čaj je obzvláště přínosný, pokud bojujete proti infekci, protože zefektivňuje funkce lymfatického systému, který hraje roli v zadržování bakterií a virů.

Snížené riziko rakoviny

Vědci říkají, že existuje řada impozantních biologických sloučenin, které se vyskytují v čajovníku, a některé z nich mohou mít schopnost bojovat proti rakovině. Každý ví, že rakovina je jednou z hlavních příčin úmrtí na celé planetě a je obtížné ji léčit, pokud postupuje do pozdějších stadií. Naštěstí existují způsoby, jak snížit riziko vzniku rakoviny, a podle vědců je to prý právě pravidelná konzumace čajovníku. Věřit tomu můžete, ale taky nemusíte….

Snížená chuť k jídlu

Snažíte se zbavit nežádoucích kilogramů, ale máte strach, že to dlouho nevydržíte? Otázka pevné vůle je poměrně komplikovaná. Udává se však, že pokud dáte přednost čajovníku čínskému, potlačíte svoje chutě k jídlu. Inu, za zkoušku to asi stojí. Není však vhodné tento nápoj pít v období těhotenství nebo při kojení. A kde se vůbec tenhle zázrak dá sehnat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat