Jablečný ocet. Proč je tak oblíbený a čím prospěje i vám

Jablečný ocet je poslední dobou skloňován mezi příznivci zdravého životního stylu, dietáři a dietářkami, ale i mezi odborníky. Čím je tahle zlatavá tekutina tak výjimečná a v čem lidskému organismu prospívá?

Jablečný ocet se většinou pije rozmíchaný ve vodě, a to v poměru 1 polévková lžíce octa na sklenici vody (250 ml), ideálně před jídlem (ne častěji než dvakrát denně). Mimochodem, využít ho můžete i v domácnosti. Třeba jako univerzální čistič (pak jej s vodou míchejte v poměru 1 ku 1) nebo prostředek na mytí zeleniny (přidejte pár lžic do vody, v níž plody namáčejte asi po dobu 5 minut).

Ovšem my se zaměříme na účinky jablečného octa na zdraví.

Cukr normě

Několik studií prokázalo, že jablečný ocet je skvělým prostředkem, na regulaci cukru v krvi. Chrání před výkyvy hladiny cukru, čímž reguluje v těle tvorbu inzulinu, a také chrání před záchvaty takzvaného vlčího hladu. Ten právě mnohdy s výkyvy hladinu cukru v krvi souvisí. Pokud se tedy snažíte zhubnout nějaké to kilo navíc, může být jablečný ocet vaším spojencem.

Jako nemluvně

Řada lidí také používá jablečný ocet před spaním. Díky svému vlivu na hladinu glukózy v krvi totiž podporuje rychlejší usínání a také kvalitnější spánek. A ten, jak víme, je pro lidské zdraví skutečně klíčový.

Bojovník s cholesterolem

Další studie pak prokázaly, že pravidelná konzumace vody s jablečným octem pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, respektive bojuje s LDL cholesterolem, který ve zvýšeném množství stojí za řadou kardiovaskulárních chorob.

Zažívání do latě

Jablečný ocet pomáhá v těle vyvážit pH. A jak se ukázalo v některých výzkumech, dokáže stimulovat produkci žaludečních šťáv. To má za následek zlepšení zažívání a také lepší vstřebávání důležitých živin z potravy do těla.

Úleva pro dutiny

Nachlazení, rýma, zalehlé dutiny… Všichni víme, jak taková nemoc dokáže potrápit. Jablečný ocet ale umí pomoci i v těchto případech! Je o něm totiž známo, že dokáže rozpouštět hleny, takže urychluje uzdravení a pomáhá uvolnit dutiny.

Krása v lahvi

K dalším nesporným pozitivům jablečného octa patří, že dokáže pomoci ke krásným vlasům, ale i zdravé pleti. Oplachování vlasů směsí vody a tohoto octa využívaly už naše babička (vyplatí se dodržovat poměr 1 díl octa na 3 díly vody). Pokud vás trápí problematická pleť, zkuste si směsí jablečného octa a vody omývat také obličej (nikdy však nepoužívejte ocet neředěný).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat