Lahodný nápoj plný mýtů. Přestaňte věřit pověrám o kávě

Káva patří k nejoblíbenějším a také nejkonzumovanějším nápojům na světě. A není divu! Její lahodná chuť si dokáže podmanit nejeden jazýček. Ovšem to neznamená, bychom o ní za ty roky věděli vše. Navíc spousta informací, jež jsme se o kávě kdy dozvěděli, mohou být jen pouhé mýty. Které jsou nejrozšířenější?

Jednou ji odborníci skoro zakazují, jindy se dočítám o jejích skvělých účincích na naše zdraví. A to není jediná oblast, kde se informace rozcházejí a bují nejrůznější pověry. Odhalte s námi ty největší!

Káva dodá okamžitě energii

Také se vám stává, že vypijete šálek kávy a hned se cítíte plní sil? Pak se nejspíš jedná o placebo efekt. Ono totiž našemu organismu trvá asi 15 minut, než kofein dokáže metabolizovat tak, aby byl účinek viditelný. To, proč se cítíte tak dobře hned po prvním doušku, je váš mozek, který už ví, že se blíží kofeinová vzpruha, a tak naladí na lepší notu. Mimochodem, účinek kofeinu je nejpatrnější první hodinu, přibližně po pěti až šesti hodinách (je to dost individuální) zcela vymizí.

Tmavě pražená káva má víc kofeinu

Tmavě pražená káva získává dlouhým pražením na barvě a chuti, ale na obsahu kofeinu ne. Pražením se z kávových zrn ztrácí voda, což obsah kofeinu nijak neovlivňuje (a když, spíše by jeho podíl v zrnku snížilo – ovšem tak nepatrně, že se to nepozná). Oblíbený je tento druh kávy kvůli silné a výrazné chuti a vůni, kofeinu vám dodá prakticky jako každý jiný.

Káva je prevencí závažných chorob

Tento lahodný nápoj je spojován s prevencí diabetu, demence, dokonce si některých druhů rakoviny. Ovšem tak jednoduché to není. Ve studiích bylo prokázáno, že u lidí, kteří kávu pijí, se některé nemoci (včetně těch zmíněných) vyskytují méně než u těch, kteří kávu vůbec nepijí. To samozřejmě neznamená, že kdo miluje kávu, neonemocní. Tak jednoduše naše tělo nefunguje. Pokud budete nezdravě žít nebo mít k některému onemocnění genetické sklony, můžete vypít hektolitry kávy a nepomůže vám. Vždy záleží na mnoha okolnostech. Ostatně jinak by nebyl nemocný prakticky nikdo, když si kávu dopřáváme skoro všichni!

Těhotné ženy se ke kávě nesmějí ani přiblížit

Mohu si občas dopřát kávu, když jsem těhotná? Tak tuhle otázku si jistě pokládá nejedna nastávající maminka. Pokud je žena jinak zdravá a lékař jí z nějakého důvodu kávu nezakázal, může podle stanoviska Americké gynekologicko-porodnické společnosti vypít maximálně 200 miligramů kofeinu denně (pozor, není jen v kávě). To znamená, že když si čas od času dopřeje šálek své oblíbené kávy (raději slabší, samozřejmě), nemělo by to děťátku ani jí uškodit. Pokud si ale nejste jistá, poraďte se s lékařem.

Absťák je nesmysl

Rozhodli jste se kofein (a tedy i klasickou kávu) ze svého života vyloučit? Pak vás možná čekají bolesti hlavy, podrážděnost, narušení schopnosti soustředit se… Ačkoli se káva nepovažuje za nějakou drogu, nevěřte, že někdo, kdo na ni byl celá léta zvyklý, se vyhne abstinenčním příznakům. Samozřejmě se nejedná o noc závažného, ale pokud vás dostihnou, zkuste kofein odbourávat z pitného režimu postupně, nikoli ze dne na den. Alespoň se vám bude vaše předsevzetí lépe dodržovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29
30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat