Přestaňte zahánět stres jídlem. Náladu si můžete zlepšit i bez kalorií

Většina z nás zahání stres a starosti jídlem. To je známý fakt. A rozhodně to není jídlo zdravé nebo nízkokalorické. Naopak – máme chuť na sladké nebo tučné potraviny, které nejen neprospívají našemu zdraví, ale ani postavě.

Jak se zbavit stresu bez spousty kalorií navíc?

Pomoc v šálku

Raději než po čokoládě sáhněte ve stresu po šálku kávy. Černé a neslazené, samozřejmě (cukr a smetana znamená spoustu zbytečných kalorií). Kofein vám pomůže cítit se o něco lépe, dodá vám energii a povzbudí mozek, takže se problémy nebudou zdát tak neřešitelné jako předtím.

Nejste zrovna fanouškem lahodného černého nápoje? Pak si nalijte šálek černého či zeleného čaje. Má podobné účinky jako káva, a navíc obsahuje aminokyselinu theanin, která napomáhá relaxaci a odpočinku.

Zklidňující aroma

Všichni víme, že existují bylinky, které nám dokážou pomoci relaxovat a ulevují od stresu už jen tím, že vdechujeme jejich aroma (patří k nim například heřmánek nebo levandule). Ovšem napadlo by vás, že podobnou pomoc vám poskytnou i obyčejná jablka? Nemusíte je ani jíst (i když tyhle plody zas tolik kalorií nemají – a navíc je vyváží svými pozitivními účinky na naše zdraví), stačí k nim čichat. Uleví prý nejen od stresu, ale umí pomoci i s bolestí hlavy.

Co je v televizi

Ačkoli televize dokáže ke stresu a spotřebě kalorií navíc dost přispívat (stačí při sledování zpráv spořádat pytlík chipsů), může občas i pomoci. To když si vyberete ze své filmové sbírky nějakou komedii a rozhodnete se ji sledovat i bez jídla. Ostatně na to si ani nevzpomenete, jen co vás pohltí děj filmu. Stres bude minulostí a nepřiberete ani gram.

Léčivé paprsky

Jen co se zase za okny objeví slunce, vězte, že nemáte v boji proti stresu lepšího spojence. Nejenže je prokázáno, že sluneční svit zlepšuje náladu, ale ještě dodává tělu vitamin D, jehož nedostatek bývá v některých studiích spojován s depresivními stavy. Jen je třeba pamatovat na to, že paprsky znamenají také škodlivé UV záření, a tak bychom do nich neměli vstupovat bez ochranného krému.

Prstem po mapě

Napadlo by vás sáhnout během stresu po atlasu? A přitom podle vědců je to spolehlivý způsob, jak si ulevit od starostí. V roce 2010 vyšly závěry studie, jež prokázala, že už jen plánování dovolené a představy dalekých krajin zlepšují náladu a snižují hladinu stresového hormonu kortizolu. Navíc z takových představ rozhodně nehrozí kalorie navíc!

Zlato v hrdle

Je celkem známé, že hudba dokáže zlepšit náladu a zahnat chmury. I proto spousta lidí řeší stres sluchátky na uších. Ovšem to vůbec nemusí být vše! Zpěv je podle všeho ještě efektivnější! Pěkně ze sebe všechno vyzpíváte (nebo vykřičíte v melodii, na tom zas tak nesejde), navíc se vám díky známým a oblíbeným tónům zvedne nálada. Jen pokud nejste zrovna Karel Gott, možná je lepší zpívat někde v soukromí. To abyste nepřivodili omylem stres některým citlivějším posluchačům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat