Zdravé návyky, které mohou škodit vašemu zdraví

Zní to jako protimluv. Ale je to tak – některé návyky, které jsou všeobecně považovány za zdravé, mohou v určitých situacích lidskému organismu škodit. Na které si dát pozor především?

V rámci snah o zdravý životní styl se často řídíme pravidly, jež nám mají zajistit silné a odolné tělo. Jenže co když se při jejich dodržování dopouštíme chyb, které naše předsevzetí sabotují?

Používání ústní vody

Skoro každý z nás sáhne po čištění zubů po ústní vodě. Na tom není nic špatného, ústní voda může posílit zuby, pomoci ke zdravým dásním… Jenže pozor. Nedávné výzkumy ukázaly, že pokud člověk dlouhodobě používá antibakteriální ústní vodu s obsahem látek, jako je chlorhexidin, triclosan nebo cetylpyridinium chlorid, může si paradoxně uškodit. Taková voda totiž zabíjí všechny bakterie. I ty, jež naše tělo nutně potřebuje. Britská studie dokonce odhalila, že lidé používající dlouhodobě silně antiseptické ústní vody mají vyšší riziko vysokého krevního tlaku.

Ranní lámání rekordů

Ačkoli je pravdou, že cvičení po ránu je zdraví prospěšné a jeho výhodou bezesporu je, že nám dodá energii i lepší náladu při startu do nového dne, odborníci upozorňují, že brzké ranní hodiny nejsou nejlepší dobou pro lámání rekordů či extrémní fyzickou zátěž. Čerstvě probuzený organismus je přece jen poměrně „křehký“, navíc je méně odolný například proti virům a bakteriím, než je tomu odpoledne. Takže si po ránu zacvičte, ale neoddávejte se extrémům.

Nevybíravost v posilovně

Nic proti posilovnám a fitness centrům! Popravdě do nich nejspíš nechodíme tak často, jak by se našemu tělu líbilo. Ovšem při vybírání fitness centra si všímejte nejen vybavení, ale také čistoty apod. I když ke správné etiketě v posilovně platí, že po použití stroje by měl sportovec náčiní vydezinfikovat k tomu připraveným přípravkem, ne vždy se tak děje (proto raději stroj přejeďte čisticím přípravkem i před použitím). Zkuste si také všimnout, jak má posilovna řešené odvětrávání. Jistá americká studie objevila, že se ve fitness vyskytuje vyšší koncentrace oxidu uhličitého, ale také formaldehydů.

Nezdravý relax

Jedním z nejlepších způsobů, jak ze sebe smýt po příchodu z práce stres a starosti, je dopřát si koupel v podobě vany plné teplé vody a vonných olejů či bublinek. Jenže pozor! Většina z nás si napustí vanu vodou tak horkou, že do ní skoro ani nemůže vlézt. A to znamená pro tělo pořádný šok (například kardiakům či jinak vážně nemocným může být velmi nebezpečný). Navíc horká voda vysušuje pokožku a přispívá k obtížím s ní. Takže příště raději trochu uberte.

Vegan bez rozmyslu

Vegetariánství a veganství může být velmi zdravým životním stylem. Ovšem je nutné ho pořádně promýšlet! Začátečníci v těchto výživových směrech často nedodávají tělu důležité vitaminy a minerály, především ty, jež jsou většinou ve značné míře obsaženy v živočišných potravinách. A to může vést k nepříjemným zdravotním problémům. Nejlepší je poradit se o novém jídelníčku s odborníky, případně lidmi, kteří vegetariány či vegany nějaký ten pátek úspěšně jsou.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat