Procvičte si mozek. S těmito aktivitami zůstane ve formě

Potíže s pamětí či soustředěním občas trápí každého z nás. Jako by náš mozek prostě neměl svůj den. Možná by nebylo od věci tento orgán pravidelně trénovat. Však by nám měl sloužit co nejdéle!

Následující volnočasové aktivity jsou nejen skvělým způsobem, jak se odreagovat po náročném dni, ale také jak procvičit náš mozek.

Pastelkami pro lepší paměť

Přemýšlíte, proč se to v knihkupectvích či na internetu jen hemží omalovánkami pro dospělé, když je to přece zábava spíš pro nejmenší? Pak vězte, že i tak obyčejná věc, jako jsou pastelky a omalovánky, mají na lidský mozek prokazatelně pozitivní vliv. Účinně totiž bojují se stresem, který má zhoubný vliv hippokampus, část mozku, jež se mimo jiné podílí také na naší paměti.

Štětec pro mozek ve formě

Ne všechny lidi ale omalovánky baví nebo uspokojují. Dřímá ve vás spíše kreativnější duch? Pak sáhněte po čtvrtce, štětci a barvách (nebo uhlech apod.) a začněte malovat bez předlohy, prostě jen tak podle fantazie. Zapojíte totiž v mozku řadu center, jež souvisejí s kreativitou a představivostí. Výsledek? Z dlouhodobého hlediska lepší paměť i soustředění. Mimochodem, vůbec nezáleží na tom, zda máte talent jako Alfons Mucha, nebo malujete jako tříleté dítě. Na tom mozku vůbec nezáleží!

S hrabičkami proti demenci

Zahrada má vědecky potvrzený pozitivní vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale také na to psychické. Odborný časopis Medical Journal od Australia dokonce uveřejnil studii, podle níž je zahradničení důležitým spojencem v boji proti demenci! Snižuje totiž nejen míru stresu, ale také podporuje kognitivní funkce mozku a paměť.

Vařečku do ruky a zapojit mozek

Dokonce i vaření podle vědců podporuje mozek a pomáhá v boji proti jeho „úpadku“. Příprava ingrediencí a jejich míchání totiž probudí v mozku několik center. Dokonce i když vaříte podle receptu, stimulujete svůj mozek. A to už vůbec nezmiňujeme, že tento orgán ovlivňuje i to, co máte na talíři, takže pokud vaříte právě pokrm z této kategorie, je to dvojí výhra.

První pomoc s jehlicemi

Pletení sice nepatří mezi nejrozšířenější koníčky (upřímně řečeno svetr z obchodu vyjde mnohem levněji, než když si ho sami upleteme), ale pokud vaše maminka nebo babička nedá bez jehlic a vlny ani ránu, rozhodně ji od toho neodrazujte! Nejenže je pletení skvělá antistresová aktivita, ale navíc je prokázáno, že podporuje paměť a zlepšuje schopnost soustředění. Možná je na čase přenést tento koníček i do naší doby. Ostatně obdobné účinky mají i vyšívání nebo šití.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat