Encefalitida a borelióza. Co způsobují v těle a jak se chránit

Každoročně těmito chorobami onemocní několik tisíc lidí. Přestože se jedná o dvě naprosto odlišná onemocnění, jedno mají společné. Přenáší je obávaný parazit obývající českou přírodu – klíště obecné.

Zákeřná encefalitida

Jedná se o virovou infekci postihující nervový systém. V poslední době je ročně hlášeno 500–700 případů encefalitidy.

Inkubační doba onemocnění trvá většinou týden až čtrnáct dní. V první fázi jsou typické příznaky jako bolest hlavy, horečka, nevolnost a bolest svalů. Po několika dnech většinou tyto příznaky samy odezní. Nastupuje období klidu, které trvá zhruba tři týdny, poté onemocnění pokročí do druhé fáze, kdy nemocného trápí silná bolest hlavy, vysoká horečka, zvracení, světloplachost, třes svalů a obličeje.

Samotná choroba většinou trvá 12–14 dní. Při těžkém průběhu však hrozí dlouhodobá hospitalizace. Mezi nejčastější komplikace patří chronické bolesti hlavy, silná únava a poruchy paměti. Méně častými následky onemocnění je obrna nervů hlavy a končetin.

Nejdůležitější v boji proti klíšťové encefalitidě je prevence. Očkovat se lze po celý rok a vakcinace je dostupná pro děti i dospělé. Očkování nemívá výrazné vedlejší účinky a je velice spolehlivá, většina pojišťoven na ně přispívá.

Podceňovaná lymeská borelióza

Ročně tímto onemocněním ochoří na území České republiky 4–5 tisíc lidí. Nakazit se ale můžete na většině území světa.

Inkubační doba se pohybuje mezi 3 a 30 dny od přisátí klíštěte. Nemoc má celkem tři fáze. Pro první fázi je velmi charakteristická červená skvrna, ohraničená bílým okrajem, která vznikne v místě kousnutí a postupně se rozšiřuje. Poté dochází k zasažení svalů či kloubů. Člověk se cítí velmi unavený, může trpět malátností. Třetí fáze může přijít až za několik let a zahrnuje poškození kůže, nervové tkáně, srdce a kloubů.

Borelióza je bakteriální virus, a proto ji lze úspěšně léčit antibiotiky. Očkovací vakcína bohužel není u nás k dostání. Američané jednu takovou vytvořili, brzy byla ale stažena z trhu, údajně pro nezájem populace o očkování.

Jak se chránit?

Důležitá je především prevence. Chraňte se repelenty a do přírody noste přiléhavé oblečení. V lékárnách je k dostání dezinfekční sada pro odstranění přisátých klíšťat, která minimalizuje rozšíření škodlivých látek do vašeho těla.

Klíšťata nežijí jen v trávě, jak se lidé mylně domnívají, ale i na stromech a keřích, Tudíž klíště můžete chytit prakticky kdekoliv. Třeba i na vlastní zahradě.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat