5 potravin, které vám ničí postavu

Kila navíc a stres spolu souvisejí více, než jsme ochotni si připustit. Stres je nejen nepřítelem našich nervů, našeho zdraví, naší krásy, ale také naší postavy. Dokonce se dá říci, že stojí za důvodem, proč tloustneme, i když jinak dodržujeme snad každou zásadu zdravé životosprávy.

Jak píše ve své knize Zhubněte s chutí profesionální trenér a odborník na zdravou výživu, jenž radí s hubnutím a udržením zdravého životního stylu mnoha hvězdám (včetně například Hugha Granta či modelky Elle Macpherson), James Duigan, může stres především za objemnější bříško a pas, a to i když dodržujete všechna předepsaná pravidla vyvážené výživy.

Nepřátelské hormony

Jsme-li ve stresu, produkuje naše tělo hormony kortizol a adrenalin. Ty tělu, ještě po vzoru našich prapředků, pomáhají tělu zmobilizovat síly a utéci či bojovat. Jenže většina z nás se do stresu nedostane v situaci, kdy by útěk či útok byly vhodným řešením (těžko nám pomůže, když utečeme od „zamrzlého“ počítače nebo se popereme na poradě se šéfem). A tak zmíněné hormony vlastně nevyužity zůstávají v našem krevním oběhu a pomáhají nevyužitou energii, již zmobilizovaly, pomohou pěkně uložit.

Z tohoto hlediska je naším „nepřítelem“ zejména kortizol – adrenalin se relativně brzy vstřebá, jenže jak ukázala řada studií, kortizol je přímo přitahován tukovými buňkami v oblasti břicha a pomáhá tak budovat jejich vrstvu, které je velmi pracné se zbavit.

Navíc oba hormony zvyšují chuť na sladké – je to logické, naše tělo se připravuje ve stresu na boj, a tak si vyžaduje rychlý přísun energie.

Pozor na to, co jíte

Jak ale upozorňuje James Duigan, není to jen stres samotný, co zatěžuje náš organismus. Stejný účinek totiž může mít i nevhodná strava. Některé potraviny dokáží zvýšit pocit stresu, protože při jejich konzumaci dochází k velmi rychlému vyplavování cukru do krve. V reakci na tuto skutečnost náš organismus začne produkovat množství inzulinu, jenž se negativně podílí na ukládání a odbourávání tuku.

Ocitáte se tak v začarovaném kruhu – kvůli stresové situaci máte v krvi vysokou hladinu kortizolu, zvýší se chuť na sladké, to zapříčiní vyplavování inzulinu, dostanete se do stresu z potravin, vaše tělo odpoví ukládáním většího množství tuku. A tak pořád dokola.

Co vyškrtnout z jídelníčku

Autor knihy Zhubněte s chutí doporučuje rozloučit se s následujícími potravinami, jež způsobují stres:
*  Sladkosti
*  Průmyslově zpracované potraviny
*  Slané potraviny (včetně uzenin)
*  Káva
*  Alkohol
Všechny podle Duigana zapříčiňují podrážděnost, nervozitu a hlavně únavu. Ve výsledku pak tedy stres.

Co naopak přidat

Naštěstí je příroda moudrá a nabízí nám k výše jmenovaným jídlům i zdravější a nestresové alternativy:
*  Lesní bobule
*  Zelená zelenina
*  Krůtí maso
*  Sladké brambory (batáty)
*  Avokádo
*  Ořechy
James Duigan připisuje zmíněným pochutinám antistresové účinky – všechny totiž obsahují příznivé látky, které navíc ještě „pečují“ o naše zdraví.

Nejezte ve stresu

Všimli jste si, že v dnešní uspěchané době přenášíme stres i do svého stravování? Jíme v rychlosti, jako by najíst se stálo až na posední příčce našeho žebříčku důležitých činností, jako bychom vlastně dělali něco, co bychom neměli. Přitom i způsob stravování má podle Jamese Duigana na udržení postavy rozhodující vliv.

A co ve své knize radí pro to, abychom se vyhnuli jídlu ve stresu?
Každé sousto bychom měli dvacetkrát až třicetkrát rozkousat, rozhodně bychom neměli polykat jídlo, pokud není rozkousáno na kaši. Mezi sousty odkládejme příbor, a jakmile se budeme cítit plní, odložme jej úplně (dávno neplatí, že co je na talíři, musí se sníst, někdy se zkrátka přeceníte a pak musíte něco nechat).

Nikdy nejezte ve stresu a nepleťte si stres s hladem. Pokud zažíváte stresovou situaci, nepotřebujete se najíst, ale nejprve uklidnit.
 

James Duigan: Zhubněte s chutí

Kniha je cenným návodem, jak si dlouhodobě zajistit postavu, po níž toužíte, a zároveň vám poradí, jak si udržet či zlepšit zdraví. Není jen snůškou obecných frází, ale obsahuje přesné návody, recepty, přehledné tabulky, díky nimž budete okamžitě vědět, jak tu kterou pochutinu nahradit zdravou alternativou.

Navíc v ní Duigan nechává nahlédnout i do své „kuchyně“ – to když v ní popisuje velmi podrobný 14denní jídelníček. V knize najdete ale i cvičební postupy, jež nevyžadují ani přemíru času, ani vybavení jako z posilovny.

Vydalo nakladatelství Computer Press.

TIP Bety: Chcete poradit, jaké jídlo je vhodné vyřadit z jídelníčku, pokud chcete zhubnout? Zeptejte se zdarma naší dietoložky Lenky!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat