S úzkostí se občas potýká většina z nás. Co ji dokáže během chvilky zmírnit

Každý člověk někdy zažil pořádně stresující událost, při které si úzkostí doslova okousal všechny nehty. Zkoušky ve škole, důležité porady, pracovní pohovory na vysněné místo… Zkrátka příležitostí je víc než dost. Jenže zatímco někoho stres a úzkost vybičuje k velkým výkonům, většinu lidí úplně ochromí. A tak není od věci naučit se několik strategií, které od úzkosti uleví.

Co podle vědců dokáže úzkost během chvilky zmírnit?

Úsměv, prosím

Že to poslední, na co máte v okamžiku nejvyšší úzkosti a nervozity náladu, je smích? I tak byste mu měli dát šanci. Studie provedená na University of Kansas totiž prokázala, že i jen samotný úsměv dokáže úzkost zmírnit. Dokonce i když to poslední, na co máte náladu, je smích, Samotné zvednutí koutků vyvolá v mozku tu správnou reakci a úzkost se zmírní. Zkuste si například najít nějaké vtipné video a kousek si ho pusťte. Za chvíli vám bude líp!

Dortík? Raději ne

Spousta lidí řeší stres a úzkost jídlem. A většinou do sebe lidé cpou sladkosti. Ty sice poskytují chvilkové uspokojení, ale z dlouhodobého hlediska jsou cestou do pekel, protože úzkost naopak ještě podporují a zesilují. Takže raději příště sáhněte po něčem jiném, než jsou jednoduché cukry.

Konec energy drinků

Ostatně do kategorie dobrot, jež bychom během úzkostných stavů neměli konzumovat, patří také nápoje s vyšším obsahem kofeinu. A netýká se to jen energetických nápojů, ale také tolik milované kávy. Podle studie Michiganské univerzity totiž může tento oblíbený nápoj u lidí, jež mají k úzkostem predispozice, stavy úzkosti jen zesilovat. Co tedy pít? Možná budete překvapení, ale pomůže vám úplně obyčejná voda...

Rychlá meditace

Pryč jsou doby, kdy se ve vědeckých kruzích pohlíželo na meditaci jako na cosi ze světa alternativních metod. Stále více výzkumů ukazuje, že i krátká meditace dokáže s naší myslí zázraky. Takže pokud si úzkostí ohryzáváte nehty, zkuste některou z metod meditace. Nebojte, nepotřebujete podložku na jógu a meditační hudbu. Meditovat můžete třeba v kanceláři.

Rychle na vzduch

Máte před důležitou zkouškou či poradou, ze které jste nervózní, ještě pár minut k dobru? Pak neseďte jen tak na židli, ale běžte se na chvilku projít. Tím ostatně zabijete dvě mouchy jednou ranou – proti úzkosti totiž působí nejen pohyb, kterým je i obyčejná chůze, ale také čerstvý vzduch, který probudí mozek a uleví od nervozity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat