Deset způsobů, jak přežít zimu ve zdraví

Už při letmém pohledu na aktuální televizní reklamy je zřejmé, že sezona chřipek, infekcí a nachlazení se nezadržitelně blíží. A přestože máme k dispozici řadu prostředků, které nám pomáhají se vypořádat s rýmou, chrapotem nebo bolestí v krku, nejlepší by bylo přežít zimu bez jakékoli nemoci. Budete-li se letos držet následujících doporučení lékařů a odborníků na zdravý životní styl, dost možná se vám to konečně podaří.

Abyste letošní zimu přežili ve zdraví:

1.   Dopřávejte si vitamin C ve všech podobách – ze všech vitaminů je právě vitamin C nejúčinnější v boji proti infekčním onemocněním, viry i bakterie se ho bojí jako čert kříže. Protože je vitamin C rozpustný ve vodě a snadno se z těla vylučuje močí, nemusíte se bát, že by se vám v těle přespříliš hromadil. Proto si ho dopřávejte bez obav: velké množství vitaminu C obsahuje citronová šťáva a všechny citrusové plody, dále černý rybíz nebo šípky. Samozřejmě je možné (a vhodné) jej koupit také v tabletách a různých potravinových doplňcích.

2.   Naučte se, jak posílit imunitu – můžete si koupit drahý preparát k posílení imunity v lékárně, ale lze to udělat i jinak. Pro zdravou imunitu je důležitý dostatek spánku, pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava. V poslední době vychází najevo především důležitá role kvalitního spánku pro správné fungování imunitního systému.

3.   Nenechte se vysušit – první obrannou linii proti infekci pronikající zvenčí představuje naše kůže a sliznice. Aby však mohly správně plnit svoji funkci, musí být sliznice dostatečně zvlhčené a kůže hydratovaná a bez prasklin. Dodržujte pitný režim a kůži pravidelně hydratujte.

4.   Nekuřte – je dávno prokázáno, že kuřáci tráví na nemocenské více času než jejich vrstevníci, kteří se obejdou bez cigarety. Kouření oslabuje imunitní systém a poškozuje dýchací cesty, které jsou proto náchylnější k onemocnění.

5.   Netopte příliš – prudké výkyvy teplot oslabují náš organismus natolik, že se snadno stává kořistí infekce. Doma proto přes zimu udržujte spíše nižší teplotu. Kromě pevnějšího zdraví ještě i ušetříte.

6.   Choďte ven – uzavřené a málo větrané prostory představují ráj pro šíření choroboplodných zárodků. Na druhou stranu také podchlazení náš organismus oslabuje, a proto pokud chcete letošní zimu přežít bez nemoci, pořiďte si konečně nejen módní, ale hlavně funkční oblečení i obuv.

7.   Myjte si často ruce – v dětských kolektivech se všechny nákazy šíří rychlostí blesku právě proto, že zásady hygieny těm nejmenším mnoho neříkají. Dospělí by však měli vědět, že důsledné mytí rukou a správné používání jednorázových kapesníků prokazatelně chrání před (nejen chřipkovou) nákazou.

8.   Nechoďte mezi lidi – to je samozřejmě myšleno s nadsázkou. Je však pravda, že čím více lidí se shromáždí na jednom místě, tím snadněji se šíří infekce. Také proto se při pandemiích zavírají školy, kina a další veřejné instituce.

9.   Chraňte i své nejbližší – od cizích bacilonosičů si dokážeme udržet odstup, s těmi „domácími“ to jde podstatně hůře. Proto se stoprocentně vyplatí chránit před infekcí také své děti a partnery. Všechny zásobujte vitaminy a svým dětem vysvětlete význam základních hygienických pravidel.

10.   Nepodceňujte očkování – i když očkování proti chřipce nemusí být účinné stoprocentně, většinu lidí dokáže ochránit. Očkování se musí každý rok opakovat, protože virus chřipky se každoročně mění (mutuje), a používaná vakcína se tak musí měnit s ním.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.

Zdroj: ulekare.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat