Co ještě můžete udělat pro zdraví srdce?

Možná máte pocit, že pro zdraví svého srdce děláte maximum. Hlídáte si váhu i jídelníček, pravidelně cvičíte, necháváte si kontrolovat hladinu cholesterolu i výšku krevního tlaku. Ale možná se i přes všechnu snahu dopouštíte několika chybek.

Na co tedy dát pozor, chcete-li si zajistit opravdu zdravé srdce?

Nezapomeňte na kartáček

Zdraví ústní dutiny a srdce je propojeno více, než byste si možná mysleli. Řada vědeckých studií potvrdila, že lidé, kteří trpí (často kvůli nedokonalé ústní hygieně) chronickými záněty dásní, mají vyšší pravděpodobnost onemocnění některou ze srdečních chorob. Bakterie ze zánětu se totiž snadno dostanou do krevního oběhu a umějí nadělat pěknou paseku.

Nepodceňujte spánek

Kvalitní spánek je pro zdraví kardiovaskulárního systému rovněž velmi důležitý. Lidé, kteří mají spánku nedostatek, trpí častěji selháním srdce či srdečním infarktem, existuje u nich vyšší pravděpodobnost vysokého krevního tlaku nebo nepravidelného srdečního rytmu. Pokud máte problémy se spánkem dlouhodobě, nebojte se obrátit na odborníka.

Dopřejte si dovolenou

Odkládáte dovolenou na další rok, protože v současnosti se z práce nemůžete (opravdu?) utrhnout? Pak škodíte svému srdci. Dovolená je totiž skvělým způsobem relaxu, při kterém zapomenete na každodenní starosti a ulevíte tělu od stresu, který je škodlivější, než byste si mohli myslet.

Vyjděte na slunce

Přes všechna varování, která ze slunečních paprsků udělala nepřítele číslo jedna, lidský organismus slunce potřebuje, především kvůli vitaminu D. Lidé, kteří ho mají nedostatek, jsou náchylnější k srdečním onemocněním. Takže v létě bez rozpaků vezměte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a na chvilku vystavte své tělo paprskům.

Rozšiřte zásoby koření

Zlozvykem dnešní doby je nadměrná konzumace soli. Lidé si vaření bez pořádné dávky nedokáží snad ani představit. A to je chyba, protože tím prokazatelně ubližujeme svému srdci. Nemyslete si, že jídlo nutně vyžaduje množství soli a vyzkoušejte nejrůznější bylinky a koření (pozor na hotové kořenící přípravky a směsi, obsahují obvykle velké množství soli – navíc je lehce zvládnete namíchat sami). Zjistíte, že se bez soli vlastně téměř obejdete, a objevíte spoustu nových chutí.

Poznejte rodinnou historii

Víte, jaké choroby měli či mají vaši předkové a příbuzní? Vyskytuje se ve vaší rodině nějaká srdeční choroba? Věřte, že se vyplatí udělat si malý průzkum. Rodinná anamnéza totiž může hodně napovědět a odhalit, zda je i u vás zvýšené riziko onemocnění srdce. Dobré je také znát alespoň rámcově životní styl svých zemřelých příbuzných. Pokud váš dědeček zemřel v 80 letech na infarkt, ale víte, že celý život trpěl obezitou a vykouřil dvě krabičky cigaret denně, riziko u vás nebude tak vysoké, jako kdyby zemřel v 50 letech, ačkoli celý život sportoval a stravoval se zdravě.
TIP Bety: Chcete poradit, jaké jídlo je vhodné vyřadit z jídelníčku, pokud chcete zhubnout? Zeptejte se zdarma naší osobní trenérky Petry z Holmes Place!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat