Jak jíst, abychom byli přes zimu fit a plni energie?

Podzimní a zimní období si žádá větší péči o správný jídelníček. Náš organismus je vystaven různým faktorům, které mohou neblaze ovlivnit imunitní systém. Nejsou to jen útoky infekčních nemocí. Zásadní a mnohdy opomíjený faktor představuje také stres, který může být způsoben nejen přepracováním, ale i špatnou výživou.

Je potřeba si uvědomit, že nejsme stroje a naše těla nejsou stavěna na dvanáctihodinový pracovní nápor u počítače, po němž následuje druhá směna, abychom stihli vše, co je potřeba. Zpracované potraviny plné éček a barviv, které do sebe ve spěchu „naládujeme“ a absence zdravého pohybu si také vybírají svoji daň. Okolnosti moderní doby nás vystavují nezdravým psychickým i fyzickým experimentům, které náš organismus těžce zvládá. Právě proto je tak důležité, abychom tyto negativní dopady na tělo díky jednoduchým trikům minimalizovali. Správná strava pomáhá kontrolovat fyziologické funkce těla a je také jedním z klíčů k posílení imunitního systému a udržení energie.

Uznávaná dietoložka Gemma Bischoff, nutriční specialistka Holmes Place pro Evropu, vybrala zásadní nutriční prvky, které nesmějí v podzimním a zimním jídelníčku chybět, abychom se udrželi fit a odolali atakům různých infekcí a nemocí.

„Je překvapivé, že i v naší moderní společnosti je mezi námi řada specificky podvyživených lidí, kteří jsou díky nízkému přísunu přírodních vitaminů, proteinů či stopových prvků ohroženi. Například nedostatek proteinu, obsaženého v mase, mléčných výrobcích či luštěninách snižuje funkci bílých krvinek, které jsou pro zdravou imunitu naprosto zásadní. Na vině mohou být i diety. Proto by hubnutí mělo, zejména v tomto období, probíhat bez drastických diet, které drží denní energetický přísun pod 1 100 kaloriemi,“ říká Gemma Bischoff.  

Na co a proč se tedy podle Gemmy zaměřit, abychom si ve zdraví užili nadcházející zimní radovánky?

1.    Vitamin C

Jezte co nejvíce ovoce a zeleniny. Potraviny bohaté na vitamin C a beta-karoten jsou například citrusové plody, zelí, brokolice, dýně, brusinky, červené hroznové víno a špenát. Posilují imunitní systém a chrání před volnými radikály, které imunitní buňky poškozují. V obdobích stresu má vaše tělo navíc zvýšenou spotřebu tohoto vitaminu.

2.    Vitamin D

Průzkumy ukazují, že vitamin D může snížit riziko nemocí a urychlit rekonvalescenci organismu. Vytváří hormon, který v těle chrání a uzdravuje geny. Jedním z těchto genů je cathelicidin, přírodní antibiotikum, které má schopnost bránit tělo před dopadem virových infekcí jako chřipka či rýma. Vysoký obsah vitaminu D naleznete v uzených rybách, slanečcích, margarínu, vejcích a celozrnných cereáliích.

3.    Prebiotika a probiotika

Prokazatelně snižují nemocnost. Prebiotika obsažená například v česneku, pórku, cibuli, banánech nebo medu jsou potravinovým zdrojem pro probiotika, která nalezneme v živých kulturách mléčných výrobků. Společně posilují imunitní systém prostřednictvím vyvážení střevní mikroflóry. Současný výzkum se zaměřuje na jejich schopnost redukce nebezpečných bakterií a syntézu vitaminů B.

4.    Vitamin A

Zásadní vitamin pro imunitní systém, který posiluje tvorbu protilátek v těle, uchovává a obnovuje povrch pokožky. Vitamin A zabraňuje negativním buněčným změnám a posiluje imunitu. Přírodním zdrojem jsou například karotka, brokolice nebo rajče.

5.    Zinek

I malý nedostatek zinku má vliv na omezení tvorby hormonů a na jejich aktivitu, snižuje množství a funkci bílých krvinek, a tedy i schopnost buněk bojovat s infekcemi. Proto by měl být zinek v zimním období ve stravě zastoupen v maximální míře. Obsahují jej ořechy, semínka, hovězí, jehněčí a vepřové maso nebo ječmen.

6.    Selen

Důležitý antioxidant, jehož nedostatek v těle vytváří prostředí posilující nežádoucí, útočící viry. Zdroji selenu jsou vlašské ořechy, čočka, tuňák, celozrnný chléb a slunečnicová semínka.

7.    Vitamin E

Zásadní antioxidant chránící buněčné stěny je předmětem výzkumu coby antivirální látka. Vitamin E se nachází ve slunečnicovém oleji, avokádu, müsli, cizrně, sladkých bramborách, mandlích a kapustě. Jeho vynikajícím zdrojem je i losos.

8.    Omega 3 mastné kyseliny

Protizánětlivý zdroj zdravého imunitního systému zastoupený v rybím tuku. Čerpat jej lze například z makrel, sleďů, lososů, pstruhů a čerstvých tuňáků.


Tipy Gemmy Bischoff na zdravé a chutné „zobání“ a vhodné nápoje během podzimních a zimních dnů:


•    Pijte vodu, přírodní ovocné a zeleninové džusy, nevynechávejte ani zelený čaj.
•    Mezi jídly si dejte svačinku v podobě směsi ořechů a slunečnicových semen či mandlí, zakousněte celozrnný chléb nebo si pochutnejte na jogurtu s živými kulturami. 

TIP Bety: Chcete poradit, jak si udržet štíhlou postavu i v zimě? Zeptejte se zdarma naší osobní trenérky Petry z Holmes Place!






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat