Vyměňte brambory a rýži za čočku. Můžete tak předejít cukrovce

Nahrazení brambor a rýže luštěninami dojde k výraznému snížení hladiny krevního cukru. To může být velmi podstatné u osob, které jsou ohroženy rozvojem diabetu typu 2. Podle kanadských odborníků ale konzumace kupříkladu červené čočky jako přílohy místo brambor a rýže dojde ke snížení hladiny krevního cukru o pětatřicet procent.

Čočka je bohatým zdrojem vlákniny a sacharidy se v ní vyskytují především ve formě oligosacharidů, které jsou hůře stravitelné.

Podle vědců z University of Guelph stačí ke kýženému výsledku nahradit jen polovinu porce brambor či rýže čočkou.

Tato luštěnina přitom prokazatelně také snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a krevní tlak.

„Luštěniny jsou extrémně bohaté na živiny, které mají potenciál snížit riziko chronických onemocnění souvisejících se zvýšenou hladinou krevní glukózy,“ tvrdí profesorka Alison Duncanová z University of Guelph.

Smícháním červené čočky s brambory lze výrazně snížit energetický příjem přílohy a zvýšit obsah vlákniny v ní. Přitom smísená kaše z červené čočky a brambor není chuťově výrazně odlišná. Malý krok při přípravě jídla může být velkým posunem ve zdraví metabolismu člověka.

Destero pro prevenci

Že je cukrovka 2. typu spojena do značné míry s nezdravým životním stylem, je jasné. Proto je dobré vsadit na prevenci! Diabetologické centrum Interní kliniky 1.LF UK a ÚVN Praha sestavilo desatero, kterého se rozhodně vyplatí držet.

  1. Zamýšleli jste se nad otázkou, jak trávíte běžné dny a čemu věnujete čas? Plánujte úkoly ve vlastním životě tak, aby vás vždy alespoň trochu bavily. Najděte si cíl, proč chcete provést třeba i malou změnu životního stylu a směřujte k němu s rozmyslem. Pak můžete mít radost z dosažení dlouhodobějšího úspěchu.
  2. Zajímejte se o vlastní zdraví, buďte aktivní, ptejte se svých zdravotníků na informace, které potřebujete vysvětlit.
  3. Myslete na to, co jíte. Volte potraviny, které vám chutnají, ale zároveň si jimi nepoškozujete vlastní zdraví. Nekupujte domů zbytečná lákadla. Pokud jíte běžně zdravě, pak lze sníst občas i něco „méně zdravého“.
  4. Přemýšlejte, jaký druh pohybu by vás bavil. Tomu pak zkuste věnovat trochu času (k prevenci cukrovky stačí i 30 minut chůze denně). Choďte, cvičte, hýbejte se. Protože pokud to neuděláte vy, nikdo jiný to za vás neudělá. Pozitivní vliv pohybu prospěje i vaší náladě.
  5. Nepodceňujte preventivní prohlídky u praktického lékaře. V krevních odběrech vám kontroluje i hladinu cukru.
  6. Zajímejte se o hodnotu své glykemie (= cukr v krvi), zejména pokud patříte mezi osoby rizikové pro vznik cukrovky (obezita, zvýšený cholesterol, zvýšený krevní tlak, diabetes u rodičů, u žen v těhotenství apod.). Glykemii si můžete kontrolovat i samostatně doma na glukometru. Pokud naměříte kdykoli během dne náhodnou hodnotu ≥ 7,0 mmol/l, je vhodné oznámit to praktickému lékaři.
  7. Dostatek spánku nenahradíte ničím jiným.
  8. Nekuřte nebo se snažte alespoň kouření omezit. I postupné krůčky směřují k úspěchu a každá nevykouřená cigareta hraje ve prospěch vašeho zdraví.
  9. Naslouchejte doporučením lékaře/zdravotní sestry. Jsou na vaší straně ve snaze zabránit vzniku nemoci nebo již existující nemoc vhodně léčit.
  10. Žijte s úsměvem a nechte se co nejméně vést stresem. Nikdy nevíte, co bude zítra, takže ke změně využijte už dnešek.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat