Pití šesti šálků kávy denně snižuje riziko předčasného úmrtí. A nejde přitom o kofein

Američtí vědci tvrdí, že konzumace kávy snižuje riziko předčasného úmrtí. A to i v případě, že člověk vypije šest šálků denně. Zatím zdravotníci doporučují tři až čtyři hrníčky, ale šest vypitých denně souvisí se snížením rizika předčasného úmrtí na jakékoli příčiny o šestnáct procent.

Vyplývá to ze sledování půl milionu osob v průběhu deseti let. Kávě jsou dlouhodobě přisuzovány blahodárné preventivní účinky, jimiž chrání člověka před chorobami srdce, rakovinou, demencí, diabetem a depresí.

Podle expertů z amerického Národního onkologického institutu a Národních institutů zdraví snižuje konzumace kávy riziko předčasného úmrtí na různé příčiny a je přitom jedno, jestli je to káva s kofeinem či bez nebo rozpustná či zrnková.

A navíc i extrémní množství kávy v množství osm a více šálků denně snižuje riziko předčasného úmrtí o čtrnáct procent. Dva až pět šálků denně sníží riziko předčasného úmrtí na nejrůznější příčiny o dvanáct procent.

„Výsledky platí pro všechny typy káv, s kofeinem i bez kofeinu a instantní i zrnkovou. Konzumace kávy souvisí inverzně s úmrtností včetně u těch, kdo pijí osm a více šálků denně,“ tvrdí onkoložka doktorka Erikka Loftfield z Národních institutů zdraví v Marylandu.

Není káva jako káva

Že jste kouzlu tohoto nápoje příliš nepropadli? Možná za to může specifická chuť, kterou se většina lidí snaží zamaskovat cukrem a mlékem. Jenže z téhle kalorické pochoutky není naše tělo zrovna nadšené. Čím se dá káva také ozvláštnit?

Možná se budete divit, ale kokosový olej si s tekutým „nabuzovačem“ skvěle rozumí. Čajová lžička tohoto oleje přidaná do šálku prospěje vašemu metabolismu, dodá vám trochu energie a ještě posílí duševní schopnosti. Nápoji navíc dodá krémovou strukturu s kokosovým nádechem, takže mléko už nebudete potřebovat.

Nejste fandou kokosového oleje? Nevadí! Zkuste vanilkový extrakt. Ten dnes bývá k nalezení nejen ve specializovaných obchodech, ale také v supermarketech, což je jen dobře. Kávu vám příjemně osladí a obohatí ji o antioxidanty, které snižují hladiny škodlivého cholesterolu a zabraňují zánětům. Nutno dodat, že ani extrakt mandlový není úplně do věci, neboť vám nabídne spoustu důležitých minerálů včetně vápníku a hořčíku.

A ještě jedno kávové dochucovadlo můžete vyzkoušet. Navíc tohle máte určite ve spíži. Je jím totiž skořice. Ta dodá nejen chuť, ale přispívá k odbourávání podkožního tuku, dezinfikuje a zlepšuje trávicí funkce. Možná vás k jejímu použití přesvědčí i to, že snižuje krevní cukr a je napěchována železem i vitaminem K.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat