Uzeniny a červené maso zvyšují riziko mánií a bipolární poruchy

Uzeniny a tepelně opracované červené maso s dusitanem sodným by lidé měli konzumovat jen výjimečně. Nejenže tyto potraviny poškozují metabolismus, oběhovou soustavu a zvyšují riziko rakoviny, ale také působí nepříznivě na psychiku. Vědci z Marylandu tvrdí, že zvýšená konzumace těchto pokrmů souvisí s vyšším rizikem psychických onemocnění a především manických epizod.

Psychická porucha zvaná mánie je charakterizována dráždivou náladou, hyperaktivitou, nadměrnou euforií, nespavostí, častým střídáním emočních stavů a negativním chováním – nadměrným utrácením, promiskuitou či jiným riskováním. Podle psychiatrů z John Hopkins University se zvyšuje riziko manických epizod se zvýšenou konzumací uzenin a červeného masa.

„Sledovali jsme celou řadu různých druhů potravin a tepelně opracované a především uzené červené maso vynikalo nad ostatní. V příštím výzkumu bychom rádi pracovali na tom, jak lze stravou snížit riziko výskytu manických epizod, kterými trpí především lidé s bipolární afektivní poruchou a náchylní k mánii,“ uvedl profesor Robert Yolken z Johns Hopkins University.

Manické stavy u člověka vznikají jak na základě genetických vlivů, tak působením okolních vlivů včetně stravy.

„Naše výsledky naznačují, že uzeniny s dusitanem sodným by mohli být jedním ze silných vlivů prostředí podporujících vznik mánie,“ tvrdí doktorka Kellie Tamashir z Baltimore.

Studii publikoval odborný časopis Molecular Psychiatry.

Když jde o prsa

Nedávno byla zveřejněna také studie týkající se vlivu konzumace uzenin a polotovarů na riziko onemocnění rakovinou prsu. Podle Americké společnosti pro klinickou onkologii jsou ženy konzumující často průmyslově zpracovaných potravinových výrobků způsobujících záněty ohroženy rakovinou prsu o devětatřicet procent více než ženy, které jedí zdravě a polotovarům a hotovým pokrmům se zcela vyhýbají.

Navíc ženy konzumující tyto výrobky onemocní až třikrát častěji agresivní formou rakoviny prsu.

„Konzumace uzenin a masných výrobků, rychlého občerstvení a sladkostí jednou nebo dvakrát do týdne vám zřejmě neublíží. Ale obecná rada pro zdravé stravování je dobrým přístupem k prevenci rakoviny. Jezte ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny denně, ryby, luštěniny a ořechy třikrát až čtyřikrát týdně. Červené maso je jednou nebo dvakrát týdně. A vyhněte se co nejvíce uzeninám, polotovarům a rychlému občerstvení, průmyslovému pečivu z pekáren, sladkostem, slazeným nápojům a tučným výrobkům,“ uvedla profesorka Adela Castello z Institutu zdraví Karla III. ve Španělsku, která se na výzkumu podílela.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat