Pokud pijete před snídaní kávu, sníte méně kalorií. Což je ale nevýhodné

Káva skutečně může částečně potlačovat apetit. Tedy platí to v případě, že ji člověk vypije brzy ráno před snídaní. Vědci z New Yorku totiž zjistili, že osoby, které před snídaní vypijí kávu, snědí o deset procent méně prvního jídla dne. To je nevýhodné, o to víc totiž mají nutkání jíst později odpoledne a večer.

Ví se, že lidé, kteří si dopřejí vydatnou snídani, nemají tendenci odpoledne a večer jíst tolik jako ti, kteří snídani vynechají.

„Výsledky této studie posilují význam dobrých stravovacích návyků a nespoléhání se na vědecky nepodpořené pomůcky hubnutí a nezdravé styly chování,“ uvedla autorka výzkumu profesorka Carol DeNysschen ze State University of New York.

Káva sice může potlačovat apetit, ale v případě snídaně je to problém. Protože lidé, kteří nesnídají vydatně, dohánějí kalorie večer, což má negativní vliv na zdraví a vyvolává obezitu.

„Káva před snídaní představuje riziko, protože lidé konzumující kávu před snídaní kompenzují snížený příjem kalorií při snídani později během dne,“ potvrdila vedoucí autorka výzkumu doktorka Leah Panek-Shirley.

Nejdůležitější jídlo dne?

Určitě vám také maminky říkaly, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. A vypadá to, že ty moudré ženy měly pravdu, tedy podle mnohých výzkumů určitě. Co se děje s naším tělem, když snídaně dlouhodobě vynecháváme?

Pěknou paseku v metabolismu nadělá vynechávání snídaní tehdy, když se člověk vyhýbá rannímu jídlu od puberty. Prokázali to vědci ze Švédska, kteří opírají své závěry o výzkum trvající tři desítky let. „Vynechávání snídaně ve věku teenagera může doživotně poškodit zdraví o tři desítky let později,“ uvádějí v závěru autoři.

Skupinu mladých osob začali švédští vědci z Univerzity v Umeå sledovat v roce 1981. Všímali si jejich zdravotního stavu i toho, jak se stravují. Pak je vyšetřili v roce 2008, po sedmadvaceti letech. A zjistili, že teenageři, kteří vynechávali snídani, měli o osmašedesát procent častěji metabolický syndrom. Tímto pojmem se označuje kombinace zdravotních potíží – diabetes, vysoký krevní tlak a obezita. Osoby mající metabolický syndrom častěji onemocní chorobami srdce a cév, často jsou postihováni infarkty a mrtvicemi.

V analýze výsledků byly zohledněny také další významné faktory jako socioekonomické postavení a životní styl. Přesto mělo nejsilnější vliv na rozvoj metabolického syndromu vynechávání snídaně v mládí. Také vědci z Tel Avivu navíc potvrdili, že pokud člověk vydatně snídá a přijme později během dne méně kalorií, vyhne se obezitě a diabetu v pozdějším věku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat