Čokoládové mléko pomůže po tréninku lépe než drahé sportovní nápoje

Čokoládové mléko je většinou vnímáno jako nepříliš zdravý na kalorie bohatý nápoj. Ale v rukou aktivního sportovce se může změnit v něco mnohem hodnotnějšího. Íránští vědci v experimentální studii prokázali, že čokoládové mléko zvyšuje výkonnost atletů a zkracuje délku zotavování svalů lépe než profesionální nápoje pro sportovce.

Při pravidelné konzumaci tohoto nápoje se výkonnost prodlouží o šest minut v průměru. Látky obsažené v čokoládovém mléce zlepšují srdeční tep a hladinu kyseliny mléčné ve svalech. Krom elektrolytů jako sportovní nápoje obsahuje mléko navíc bílkoviny.

„Čokoládové mléko obsahuje sacharidy, bílkoviny, tuky, flavonoidy, elektrolyty a některé vitaminy, které činí z tohoto nápoje nejlepší volbu pro zotavení se po sportovním výkonu. Vzkazem pro veřejnost je, že je to levný, delikátní a velmi chutný nápoj pro zotavení se a poskytuje podobný či dokonce lepší účinek než komerční nápoje,“ tvrdí doktor Amin Salehi-Abargouei ze Shahid Sadoughi University v Jazdu.

Čokoládou ku zdraví?

Nejen čokoládové mléko, ale i čokoláda samotná se poslední dobou ocitá v hledáčku vědců nikoli jako nepřítel, za kterého byla léta vydávána, ale jako zdravá pochoutka. Dokonce se ukázalo, že osoby, které si denně dopřejí jeden pásek z tabulky extra hořké čokolády, ukájejí nejen svou posedlost kakaovou pochoutkou, ale také se chrání před mrtvicí mozku. Podle dánských vědců totiž toto množství čokolády stačí k tomu, aby se riziko cévní příhody v mozku snížilo o třiadvacet procent. Ale pozor! Týká se to jen a pouze čokolády s obsahem kakaa nad sedmdesát procent. A samozřejmě se to s ní nesmí přehánět.

Ostatní typy cukrovinek mají příliš mnoho jednoduchých cukrů a nasycených tuků, které naopak riziko mrtvice výrazně zvyšují. Pokud se jedná o extra hořkou čokoládu, pak je vztah velmi silný a průkazný. Vyplývá z třináctiletého sledování pětapadesáti tisíc Dánů a jejich stravovacích návyků.

Na cévy působí blahodárně flavonoidy z kakaa, což jsou silné antioxidanty, které podporují zdraví cév a chrání je před zhoubnými vlivy, kornatěním a záněty. „Dokonce i konzumace malého množství kakaa denně může mít pozitivní vliv na zdraví cév,“ tvrdí jedna z autorek studie Elizabeth Mostofská.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat