Večeřet pozdě vede k tloustnutí a zvyšuje riziko rakoviny

Konzumace jídla těsně před usnutím a po osmé večer má zhoubný vliv na metabolismus a vede k nadváze či obezitě. Španělští vědci k výčtu negativních účinků přidávají zvýšení rizika rozvoje rakoviny prsu a prostaty. Minimálně u těchto dvou typů nádorového onemocnění platí, že jimi lidé onemocní s pravděpodobností vyšší o pětadvacet procent, když večeří méně než dvě hodiny před odchodem do postele či v devět večer.

Vědci z Barcelony zjistili, že konzumace jídla pozdě večer a před usnutím narušuje vnitřní hodiny, což s rozvojem rakoviny souvisí. Narušení cirkadiánních cyklů těla třeba třísměnným provozem v zaměstnání či ponocováním výrazně zvyšuje riziko rakoviny.

„Naše studie dokládá, že lidé stravující se během dne jsou ohroženi méně rakovinou. Tento výzkum také dokazuje, že cirkadiánní rytmy, strava a rakovina spolu souvisejí,“ tvrdí doktor Manolis Kogevinas z Barcelonského institutu ISGlobal.

Jakými mechanismy přesně konzumace pozdě večer před usnutím zvyšuje riziko rakoviny prostaty a prsu, není zatím zřejmé. Obě nádorová onemocnění ale souvisejí s pohlavními hormony. A je tedy možné, že pozdní večeře a narušené denní biologické rytmy souvisejí s narušením hormonální rovnováhy v těle.

Pozor na nudu

Večer ovšem svému organismu neškodíme jen tím, že pořádáme nájezdy na lednici. Řada večerních zlozvyků totiž vede ke zpomalení metabolismu, tím nárůstu hmotnosti a dalším přidruženým potížím. Čím tedy tělu a svému zdraví večer nepropsíváme?

Není třeba si nic namlouvat – drtivá většina z nás se prostě po celodenní dřině zhroutí na gauč či do křesla před televizi, pustí nějaký nenáročný program a po pár hodinách se odebere do postele. Jenže právě z takového programu odborníci nijak zvlášť nadšení nejsou. Odpočívat bychom totiž měli spíše aktivně – třeba si zacvičit (ať už ve fitness centru nebo doma v obýváku), dopřát dlouhé venčení svému čtyřnohému miláčkovi nebo využít pozdního západu slunce a ještě třeba vyplít záhon na zahradě. Pasivita a rychlý metabolismus totiž nějak nejdou dohromady…

A to není vše. I když se po náročném dni může zdát sklenka něčeho ostřejšího jako dobrý nápad, ve skutečnosti vám za něj vaše tělo dvakrát nepoděkuje. Tak jednak mu alkohol příliš nesvědčí, zvláště pokud to s ním přeženete. Jednak byste si neměli zvykat řešit problémy a stres právě skleničkou (to je – mimo jiné – skvělá cesta k závislosti). Navíc když to s pitím přeženete, dostane váš organismus pořádně zabrat, ostatně se vám odmění parádní kocovinou. Ale i když si dáte jen jeden dva drinky, můžete narušit kvalitu spánku, což – jak prokázaly mnohé studie – vede druhý den k přejídání a vyhledávání nezdravých jídel. Navíc málo spánku rovná se pomalejší metabolismus. Vyměňte večer sklenici s alkoholem za čistou vodu či šálek bylinkového nebo zeleného čaje. Nejenže pomáhají detoxikovat organismus, ale také umějí pořádně rozhýbat metabolismus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat