Zapomínání. Do jaké míry je ještě normální

Kdekdo si nepamatuje jména, neustále hledá brýle nebo zapomíná, proč přišel do místnosti. Jsou to malé a mnohdy bezvýznamné nepříjemnosti, které nemají na náš život a zdraví zásadní vliv. Kdy je to ale ještě normální a kdy už bychom se měli začít ptát, zda nenavštívit lékaře?

Paměť se s věkem zhoršuje, ale nikdy by to nemělo překročit únosnou míru.

Krátkodobá paměť

Je úplně normální, že si nemůžete vzpomenout, jak se jmenoval člověk, kterého vám před hodinou představili nebo film, který jste sledovali. Pokud si vybavíte člověka i film, ale tápete jen ve jménech, je to naprosto normální.

Horší je, když se situace často opakují a postupně se stupňují. Nepamatujete si, kde jste včera odpoledne byli, co jste měli k obědu nebo s kým jste telefonovali a nedokážete si vzpomenout ani s odstupem času.

Řečové výpadky

Pokud si nemůžeme vzpomenout, jak se něco jmenuje, nebo neumíme najít vhodný výraz a nahradíme ho jiným, je to v pořádku. Slova, která nepoužíváme úplně běžně, občas z paměti vypadnou. Když ale zapomínáte běžná a jednoduchá slova, často se nemůžete „vymáčknout“, úplně běžné to už není.

Dezorientace

Někdy je člověk zamyšlený, a tak špatně odbočí nebo nevnímá, kudy se pohybuje a na chvíli se ztratí. To je v pořádku. Pokud ale roky chodíte do práce stejnou cestou a zničehonic máte dojem, že bloudíte nebo si nemůžete vzpomenout, kudy máte jít nebo kam jdete, měli byste to probrat s odborníkem.

Ztrácení věcí

Pokud vás u televize popadne hlad a po dvou dnech najdete ztracený ovladač v mrazáku, je to naprosto normální. Občasná roztržitost je v pořádku. Pokud ale ztrácíte věci často a nacházíte je na zvláštních místech, normální to není. Pokud se snažíte rozpomenout, kde se hledaná věc nachází, a rekapitulujete si místa, kde jste všude byli, přičemž se těžko rozpomínáte i na to, rozhodně byste měli situaci řešit.

Náladovost

Každý z nás má někdy náladu pod psa a nejraději by zalezl někam do nory, aby ho ostatní neobtěžovali. Tyto stavy by ale měly být rychle pomíjivé. Pokud jste náladoví bez zjevné příčiny a často vám lidé vytýkají přílišnou vzteklost nebo dokonce agresivitu, není to dobré znamení. Pokud víte, že jste se změnami nálad nikdy neměli potíže, promluvte si o tom s lékařem.

Nevhodné chování

Lidé trpící Alzheimerovou chorobou nebo jinou demencí často ignorují starosti nebo zdravotní potíže, se kterými se potýkají. Odmítají chodit k lékaři, prát si, jsou nevrlí, chovají se nevhodně na veřejnosti, často navozují dojem, že jim „přeskočilo“. Většinou ztrácejí zájem o společnost a vyhýbají se kontaktu.

Řešte to!

Pokud u sebe nebo svých blízkých pozorujete některé z uvedených příznaků nebo i jiné, rozhodně začněte situaci řešit. Uvědomte o tom svého lékaře, ten zajistí důkladnou prohlídku a sdělí vám, zda jsou vaše obavy opodstatněné. Některé degenerativní choroby mozku lze včasným zásahem poměrně úspěšně „brzdit“. Je však nutné začít s léčbou co nejdříve.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat