Noční můra jménem afty. Proč se vám dělají a jak s nimi zatočit

Palčivá bolest v puse či na jazyku, nemožnost se pořádně najíst a mnohdy ani mluvit. Řeč je o aftách, které dokážou člověka pořádně potrápit. Co je příčinou jejich vzniku a jak se jich co nejrychleji zbavit?

Co je to?

Afty jsou světlé puchýřky, dosahující velikosti několika milimetrů. Nejčastěji se dělají na vnitřní straně tváří a rtů, někdy na stranách jazyka nebo pod ním. Puchýřky většinou nepříjemně bolí a pálí a znemožňují člověku jíst nebo mluvit.

Proč se afty dělají?

Vznik aft může mít mnoho příčin. Často se v ústech vyrazí při stresových situacích nebo tehdy, pokud se organismus cítí být vyčerpaný. Naše tělo přehnaně reaguje na bakterie, které se běžně vyskytují v ústní dutině a spustí obrannou akci. Výsledkem může být plná pusa nepříjemných boláků.

Afty ale mohou být také příznakem oslabené imunity. Pokud máte dojem, že se vám v poslední době tvoří více, než jindy, mějte se na pozoru a zvyšte příjem vitaminů.

Někdy je tvůrcem bolestivých puchýřů i záliba v pálivém nebo kyselém jídle. Agresivní složka potravin naleptá sliznici a následné podráždění přejde v tvorbu aft.

Často jimi trpí lidé, kteří musí nosit fixní rovnátka a sliznice úst je často vystavována mechanickému poškození.

Jak na ně?

V první řadě je nutné zvýšit příjem vitaminů a to zejména vitamín B a C, který pomáhá posilovat imunitu.

Pokud se vám afty tvoří pravidelně, zkuste změnit váš jídelníček. Vynechejte ostrá a kyselá jídla a nápoje a místo toho do něj zařaďte více olejů, ovoce a zeleniny.

V případě, že už afty máte, vyplachujte ústa výluhem z šalvěje, heřmánku nebo měsíčku. K léčbě a dezinfekci pomáhá také ústní voda. V lékárně je k sehnání několik gelů, které mají antiseptický účinek a lokálně znecitlivují bolavá místa. Ta jsou pro léčbu aft ideální.

Po každém čištění zubů opláchněte kartáček ústní vodou nebo hydroxidem, abyste ho zbavili všech bakterií. Po doléčení puchýřků kartáček vyměňte za nový.

Kdy je to na lékaře?

Pokud je aft velké množství, přidá se teplota a bolest je natolik nesnesitelná, že nedokážete polykat, co nejdříve vyhledejte lékaře. Afty se mohou tvořit až hluboko za kořenem jazyka a v jícnu, ale rozhodně se již nejedná o běžný jev. V případě, že vám nic z uvedených léčiv nezabírá, rozhodně neváhejte zajít k doktorovi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat