Tuk na břiše zvyšuje riziko infarktu dvakrát, i když je člověk jinak štíhlý

Řada lidí o sobě uvažuje jako o štíhlých, když mají jen trochu tuku na břiše a jinak útlé končetiny, hrudník a boky. Jenže podle vědců z Mayo Clinic v USA je tzv. viscerální tuk velmi nebezpečný a tito lidé se zdánlivě normální postavou jsou ohroženi infarktem a mrtvicí dvakrát více než jedinci, kteří mají ploché bříško.

Takže člověk, který má hodnotu indexu tělesné hmoty BMI v normě, ale má přitom tuk na břiše, není z hlediska onemocnění oběhové soustavy v bezpečí.

Viscerální tuk zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, souvisí s vyšší hladinou škodlivého cholesterolu v krvi a rezistencí buněk vůči inzulinu.

„Jakmile je váš pas větší než boky, i když máte normální BMI, měli byste změnit životní styl a vyhledat lékaře,“ tvrdí doktor José Medina Inojosa z Mayo Clinic. Na jeho výzkumu spolupracovali vědci z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Podle jejich výsledků osoby, které mají BMI v hodnotách 18,5 až 24,9 (tedy v normě), ale s nadměrným břišním tukem, jsou ohroženy infarktem a mrtvicí dvakrát více, než ti, kteří nemají na břiše tuk.

„Lidé s normální hmotností, ale mající tuk na břiše, mají mnohem častěji problémy se srdcem než lidé, kteří nemají na břiše tuk, i když mají podle BMI nadváhu,“ tvrdí doktor Medina-Inojosa.

Nadměrný tuk na břiše souvisí s nezdravou stravou a nedostatkem pohybu.

Nečekaní spojenci

Je jasné, že životospráva je pro štíhlé bříško klíčová. S jeho hubnutím nám mohou pomoci i dobroty, do kterých bychom to na první pohled často neřekli. Kterým uvolnit místo v jídelníčku?

Začněme exotickým avokádem. Tento plod je trochu rozporuplný – sám o sobě je poměrně kalorický a obsahuje tuky. Tak jak může pomáhat při hubnutí? Ve skutečnosti opravdu pomáhá! Jen ho samozřejmě nesmíte konzumovat po kilech… Avokádo představuje zásobárnu zdravých tuků, vlákniny a kyseliny listové. Kromě toho dokáže nasytit na opravdu dlouhou dobu.

A jeden ze zástupců českého ovoce, jež má právě sezonu – jablka! Patří k vůbec nejzdravějším potravinám, které na naší planetě najdete. Jsou plná vitaminů, minerálů, antioxidantů a vlákniny, nastartují metabolismus, zasytí, ale přitom jsou poměrně nízkokalorická. Tak vyrazte do sadů!

Nemusíte spoléhat pouze na ovoce nebo zeleninu. Klidně sáhněte i po vejcích. Představují zdroj kvalitních bílkovin, a přitom nejsou nijak extra kalorické. Dokážou zasytit na dlouhou dobu a našemu organismu dodají spoustu důležitých vitaminů a minerálů.

Máte rádi ostřejší jídla? Skvělé! Takové chilli (čerstvé i sušené) obsahuje látku kapsaicin, která dokáže nastartovat metabolismus jako máloco. Kromě toho je považována za jakýsi „požírač tuku“, takže není od věci zařadit na jídelníček i ostřejší jídla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat