Dvoudenní víkend škodí našemu tělu. Pomoci může třídenní víkend

Dvoudenní víkend narušuje biorytmy. Tvrdí to autoři novozélandského experimentálního výzkumu, podle nichž totiž potřebuje člověk ještě volné pondělí, aby se plně zotavil po náročném pracovním týdnu. Čtyřdenní pracovní týden zvyšuje produktivitu a snižuje míru stresu a zlepšuje spokojenost se životem.

Psychologové z Nového Zélandu po dva měsíce sledovali 240 zaměstnanců společnosti, kteří pracovali jen čtyři dny v týdnu. Po dvou měsících se zvýšila schopnost zaměstnanců vyvažovat pracovní a soukromý život o čtyřicet procent. Míra stresu ve firmě klesla o sedm procent a spokojenost zaměstnanců s vlastním životem o pět procent.

Nejpodstatnější je ale fakt, že se zvýšila efektivita práce zaměstnanců, takže firma nijak nepřišla o výkonnost a zisky.

Podle autorů dvoudenní víkend znamená, že se lidé zotaví a naladí na biologické rytmy v neděli večer. A když by mohli plně čerpat výhody tohoto zotavení, začíná pracovní den, což u většiny vede k zhoršení nálady a snížení výkonnosti.

Pozor na dospávání

Spoléháte při víkendovém odpočinku na dlouhá rána v posteli, díky nimž dospáváte všechny ty hodiny, o které jste se v noci okradli během týdne a v pátek? Chyba. Sociální jetlag neboli víkendové válení se v posteli celé dopoledne totiž škodí zdraví. Podle vědců z Arizony nepravidelný spánkový režim dokonce zvyšuje riziko onemocnění srdce a obezity. Ponocování v pátek a vyspávání během dne v sobotu je pro zdraví nebezpečné.

Odborníci tento styl změny spánku nazývají sociální jetlag. Jako jetlag se označuje narušení biorytmů a spánku kvůli změně časového pásma při letu letadlem. Sociální pak proto, že se jedná o změnu biorytmů a spánku kvůli společenskému chování.

U lidí na Západě je běžné, že v týdnu chodí kvůli zaměstnání poměrně pravidelně do postele a stejně pravidelně stávají. V pátek se jdou ale bavit a opíjejí, následkem čehož vyspávají v sobotu dlouho dopoledne. Tato změna vede k narušení biorytmů, které se projeví na oběhové soustavě a přispívají k obezitě.

„Změny spánku během víkendu můžou rozhodit biologické hodiny. Tyto změny škodí srdci a přispívají k obezitě,“ tvrdí doktorka Sierra Forbush z University of Arizona.

Riziko u osob, které vyspávají v sobotu dopoledne, je poměrně mírné, kolem jedenácti procent. Daleko víc se tyto problémy týkají osob, které pracují na nepravidelné směny. Střídání výkonu zaměstnání ve dne a v noci je velmi zhoubné a vede k rozvoji chorob oběhové soustavy, obezitě a předčasnému úmrtí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat