Vysoušečům rukou na toaletách se kvůli bakteriím obloukem vyhněte

Používat k vysoušení rukou tryskové proudy vzduchu s sebou nese proces vdechování aerosolu koprofilních – z výkalů a střev pocházejících – bakterií. A to jednoduše proto, že lidé si ruce nedokonale umyjí, tyto vysoušeče mění pak směs bakterií a vody v jemný aerosol a rozšiřují ho do okolního ovzduší.

Paradoxně tyto vysoušeče byly vyvinuty proto, aby jako bezdotykové snížily rozšiřování střevních bakterií mezi uživateli toalety. Místo toho spolehlivě bakterie ze stolice rozšiřují do celého interiéru a činí tak moderní toaletu daleko nehygieničtější než suchou latrínu.

Naopak papírové ručníky ideálně nasají bakterie i s vodou snižují míru přenosu mezi lidmi dotekem. Z hlediska hygieny jsou nejúčinnější a nejlepší volbou.

„Problém vzniká proto, že mnoho lidí si neumyje ruce pořádně. Když pak použijí tento tryskový vysoušeč, mikroby to vystřelí do okolí a rozšíří po úplně celé toaletě,“ tvrdí profesor Mark Wilcox z University of Leeds.

Člověk, který pak přijde na toaletu s tryskovými vysoušeči, se nachází v prostředí dokonale zamořeném střevními bakteriemi, z nichž některé způsobují septikémii. Stačí se pak dotknout jakéhokoli povrchu na toaletě a člověk má bakterie na rukou. Nedostatečná hygiena může vést k nákaze a zdravotním potížím.

Antibakteriální mýdlo jako záchrana? Ani ne...

Spousta lidí dnes ve strachu před bakteriemi sahá po nejrůznějších antibakteriálních mýdlech v domnění, že jejich účinnost několikanásobně převyšuje účinnost mýdel klasických. A tak utrácejí horentní sumy za produkty, které jim slibují zahubení všech mikrobů, které se na jejich rukou vyskytují.

Jenže mikrobiologové z New Jersey prokázali, že naprosto účinně ruce umyje to nejobyčejnější mýdlo a studená voda. To antibakteriální ve spojení s vodou teplou účinnější v prevenci nákazy choroboplodnými zárodky není.

„Studená voda ve spojení s obyčejným mýdlem odstraní stejné množství škodlivých bakterií jako teplá voda ve spojení s mýdlem antibakteriálním,“ tvrdí vědci z New Jersey.

Stačí se přitom mydlit deset vteřin, potřít důkladně celý povrch rukou a pak je pečlivě opláchnout vodou. Mytí teplou či vlažnou vodou je snazší a pocitově příjemnější, lépe oplachuje mýdlo a nečistoty. Ale s ohledem na likvidaci bakterií účinnější není.

„Lidé by se měli cítit příjemně, když si myjí ruce, proto používají vodu teplou, ale náš výzkum dokazuje, že teplota vody nezvyšuje účinnost odstranění nebezpečných bakterií,“ tvrdí profesor Donald Schaffner z Rutgers University.

Zdroj: medicinehealth.leeds.ac.uk, researchwithrutgers.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat