Příčiny věčné únavy. Co všechno za ní může stát

Únava může značně ovlivňovat kvalitu života, ale také upozorňuje na to, že se s vaším tělem něco děje. Pokud i přes odpočinek nenacházíte úlevu, je ten správný čas, abyste ztrátu energie začali brát vážně. Nejprve se pokuste najít příčinu. Jak a v čem?

Pokud býváte často unavení, měli byste zbystřit. Existuje několik důvod, proč tomu tak je, a některé z nich se vám rozhodně nebudou líbit.

Syndrom chronické únavy

V případě, že únava přetrvává déle jak šest měsíců, může se jednat o syndrom chronické únavy. Ten je diagnostikován, pokud není nalezena žádná další lékařská příčina. Lékaři stále nevědí, kde jsou jeho kořeny, ale zdá se, že je vyvolaný viry, těžkou nemocí nebo extrémním emočním stresem. Doprovodné příznaky zahrnují oteklé žlázy, bolest kloubů nebo hlavy.

Mononukleóza

Jedná se o virus, kterému se přezdívá „polibkový“. Není to skutečně proto, že jste někoho políbili a nakazili se tak vinou kontaktu s ústními sekrety. Mononukleózu můžete dostat z jídla nebo pití. Pokud se tak stane, objevuje se bolest krku, horečka, extrémní únava, zduřené lymfatické uzliny, vyrážka či bolesti hlavy.

Lymská borelióza

Lymská borelióza je nejčastější infekcí přenášenou klíšťaty v České republice. Jedním z prvních příznaků této infekce je červená vyrážka kolem infikovaného skusu. Člověk se také cítí velmi unaveně. Pokud dojde k včasné léčbě antibiotiky, obvykle nemoc nemá žádnou trvalou účinnost.

Hypotyreóza

Štítná žláza vysílá hormony, které pomáhají regulovat metabolismus těla, teplotu a jeho energetickou hladinu. Když je hormonu štítné žlázy příliš málo, dostavuje se únava, ztráta vlasů, pocit chladu, přibývání na váze, zácpa, pomalý tlukot srdce, oční a obličejové otoky a deprese.

Lupus

Systémový lupus erythematodes je závažné autoimunitní onemocnění, které taktéž stojí za únavou, ale také bolestí hlavy. Dále se objevují příznaky podobné chřipce, zvýšená teplota, kožní vyrážka, citlivost na slunce nebo tíhou na hrudníku.

Fibromyalgie

Fibromyalgie je chronický muskuloskeletální syndrom (jeden z projevů mimokloubního revmatismu). Kromě únavy způsobuje bolesti břicha. (Mimochodem, je častější u žen než u mužů.)

Nedostatek vitaminu D

Vitamin D je také prohormon, který pomáhá dalším tělovým procesům a imunitnímu systému. Když jej není dostatek, tělo je unavené a svaly bolestivé. Objevuje se i vysoký krevný tlak.

Anémie

Pokud trpíte anémií, nejspíš taky nepřekypujete energií. Jezte stravu s vysokým obsahem železa a dávejte si pozor na pocity slabosti, bledou barvu kůže, bolesti hlavy a těla, dýchavičnost a bušení srdce.   

Mitochondriální onemocnění

Mitochondriální onemocnění je momentálně vědecky zkoumáno. Jedná se o tělesný stav, kdy tělo má potíže s přeměnou energie z potravy na použitelnou formu energie v těle. Vzhledem k nedostatku „síly“ z jídla může mitochondriální onemocnění vyvolat pocit únavy, slabosti a bolesti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat