Za zranění při běhu může nejčastěji náklon vaší pánve

Vědci z Manchesteru odhalili jeden ze silných rizikových faktorů, který vede ke zranění při běhu. Podle jejich výzkumu riziko, že si člověk poraní šlachy, natáhne sval či poškodí klouby dolních končetin souvisí s náklonem pánve při běhu. Určité držení těla přitom stresy související s nárazy končetiny o zem oslabuje.

Kam směřuje pánev

Vědci z University of Salford nejprve pomocí speciálních návleků a snímačů sledovali trojrozměrnou infrakamerou pohybový aparát dvaasedmdesáti běžců. A srovnali ho s pohybem šestatřiceti profesionálních běžců, kteří se nikdy při běhu nezranili.

Počítač poté hledal vztah mezi různými vlastnostmi obou skupin a vyšším rizikem zranění. A jediným vědecky průkazným – tedy skutečně silným vztahem – bylo naklonění pánve při běhu.

Každý stupeň hraje roli

Osoby, které naklánějí pánev při běhu dopředu tak, že se odchyluje od svislé polohy a uzavírá ostrý úhel se stehenní kostí v kyčelním kloubu, se zraní častěji. A také osoby, které při běhu naklánějí pánev v kyčlích horizontálně – tedy při běhu je jeden kyčelní kloub výš než druhý – se zraní častěji. Každý stupeň úhlu náklonu od horizontální roviny navíc znamená o osmdesát procent vyšší riziko poranění svalů, šlach, kloubů a kostí.

„Myslíme si, že toto držení těla zvyšuje stres v celém pohybovém aparátu, proto dochází k častějším zraněním. Je proto důležité dbát na techniku běhu a postoj, aby se snížilo riziko zranění,“ tvrdí doktor Chris Bramah z University of Salford.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat